Všichni tři museli být ošetřeni v nemocnici. Rumun se před soudem k činu přiznal a mladíkům se omluvil. Za trestné činy ublížení na zdraví, výtržnictví a zločinu pokusu o těžkou újmu na zdraví dostal Rumun tříletý trest s podmínkou na pět let.

Trest vyhoštění ze země soudkyně Hana Doubková vyměřila na dobu neurčitou. Vzhledem k tomu, že se všechny strany vzdaly práva na odvolání, nabyl rozsudek ihned po vyhlášení právní moci. Soud navíc rozhodl propustit odsouzeného z vazby.

„Odsouzený musí od svého propuštění do osmačtyřiceti hodin opustit zemi a už se nikdy nevracet. Pokud tak neučiní, půjde na tři roky do vězení. Navíc bude obviněn z maření soudního rozhodnutí," apelovala na obžalovaného soudkyně Hana Doubková.

Rumun navíc musí jednomu z poškozených a dvěma zdravotním pojišťovnám zaplatit bezmála patnáct tisíc korun za poškozené věci a léčení.

Incident, při němž jeden shodou náhod nedošlo k mnohem horším následkům, se stal 3. července kolem šesté hodiny odpolední na sídlišti Stínadla v Ledči na Sázavou. Cucicea podle soudu pod vlivem alkoholu nejprve napadl jiného mladíka Tobiáše T., kterého udeřil lahví od vína do hlavy. Mladík se po úderu skácel na zem.

Napadeného mladíka se chtěl zastat Domink S., ale ještě než stačil cokoli udělat, dostal i on lahví do hlavy.

Do incidentu se pak vložil třetí mladík, který agresivního Rumuna povalil na zem. Chytil ho do kravaty a křičel na něj, ať toho nechá.
„Pak jsem uslyšel, jak holky křičely, že má nůž. Okamžitě jsem ho pustil a začal utíkat," líčil u soudu mladík.

Cucicea utíkajícího mladíka pronásledoval s nožem v ruce. Neváhal ani přeskočit plot u areálu technických služeb, aby ho dostihl. „Pak stál proti mně s nožem v ruce. Rozmáchl se a snažil se mně bodnout pod žebra," popsal útok napadený muž. Podařilo se mu ubránit a utéct. Z incidentu si ale odnesl lehkou řeznou ránu na rameni.

„Kdybych ty rány nevykryl, tak bych byl mrtvej. Tehdy jsem se skutečně bál o život," řekl včera před havlíčkobrodským soudem mladík.

V průběhu honičky nyní již odsouzeného a napadeného přijela pro druhého zraněného mladíka, který měl tržnou ránu na obočí, sanitka. Ta odvezla rovněž mladíka, který před Rumunem utekl. Zraněného Tobiáše T. odvezli do nemocnice příbuzní.

Soud se v úterý snažil přijít i na to, proč vlastně ke rvačce došlo a kdo ji vyprovokoval a jaký měl motiv. Podle verze Cucicea, kterou soudkyně musela přečíst z policejního protokolu, protože obžalovaný odmítl před soudem vypovídat, měl o Rumunovi jeden z mladíků říct, že je buzerant. Chtěl si to s ním vyříkat a došlo k potyčce. Rumun měl prý nůž dostat od kamarádky. Mladíci ale zase tvrdí, že je cizinec napadl prakticky bez důvodu. Mladíci spolu měli konflikt již dříve. Není ani vyloučené, že spor vznikl kvůli dívkám.

Ioan Cucicea je v České republice asi pět měsíců, z toho tři měsíce pracoval v lese. Přechodně pobýval ve Světlé nad Sázavou. Do Ledče nad Sázavou jezdil za přítelkyní. Nebyl dosud soudně trestán.

Perfektní práci v úterý u soudu odvedla tlumočnice, která zvládla simultánně překládat celé hlavní líčení, čímž umožnila okresnímu soudu vést hlavní líčení bez prodlev.