„Na obviněného pana Hryščenka jsem podal obžalobu pro sedm trestných činů. Ten nejzávažnější je zločin zbavení osobní svobody. V případě uznání viny je pan obviněný ohrožen sazbou pět až 12 let odnětí svobody," řekl Jan. Mimo to byl Hryščenko obžalován z loupeže a vydírání.

Muž podle vyšetřování držel šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku od jejich zmizení 28. srpna až do 7. září v garáži v Ústí. Klíčovou roli v nalezení dětí sehráli jejich blízcí.

Psali jsme i zde: Záchrana dětí z garáže moc dlouho trvala, zlobí se rodiče

„Jsem ráda, že jsme měli síly hledat na vlastní pěst a že se to vyplatilo. Když jsme úkryt s manželem našli a byla jistota, že jsou tam, byl to neuvěřitelný pocit. Z vyprávění Danečka mrazí," řekla už dříve chlapcova matka.

Hryščenko byl už před lety odsouzen za pokus o únos a braní rukojmí malých dětí. Okresní soud v České Lípě ho potrestal sedmi lety vězení. Tehdy třiadvacetiletý recidivista se zmocnil sedmileté dívky v domě jejích rodičů. Chtěl ji věznit a vymáhat půlmilionové výkupné. Matka dívky mu ale únos překazila, dívku mu vytrhla z náručí.

Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel. Tu samou noc se ještě dopustil přepadení s plynovou pistolí. Policie ho ale dopadla.

Čtěte i zde: Tělo pohřešovaného muže z Litoměřic nalezli v potoce v Třebouticích