Šestatřicetiletého muže 17. listopadu brzy ráno surově zavraždil jeho pětačtyřicetiletý známý. Nejprve jej jedoucího na kole úmyslně srazil autem, poté jej bil, bodl nožem a znovu úmyslně přejel autem.

Vrahovi nyní hrozí až dvacetileté vězení. „Šílené, neuvěřitelné… Nechápu, jak může někdo něco takového udělat,“ kroutí hlavou starší žena, která prochází kolem místa neštěstí. „Dvacet roků je za to málo…,“ dodává ještě.

Ilustrační foto
Vražda v Hošťálkové: muž přejel autem svého známého, pak jej zbil a bodl

Zavražděný, který z Hošťálkové pocházel a žil v sousední Ratiboři, se živil jako zedník a podle starosty Hošťálkové Petra Laštovici to byl pracovitý muž.

„Samozřejmě jej znala spousta lidí, měl tady kamarády. Lidé jsou spontánně rozhořčení, že k takovému otřesnému činu došlo. Je to teď téma číslo jedna. Všichni jen kroutí hlavou, jak se něco tak strašného může vůbec stát,“ popisuje starosta rozpoložení obyvatel ve zhruba dvoutisícové valašské vesnici.

Neštěstí doléhá i na místní 

Úterní smutná událost je podle něj v první řadě velkým neštěstím pro rodinu a pozůstalé. Neméně těžce však dopadá také na kamarády a známé zemřelého. „Dědina přece jen žije pospolitněji, než dejme tomu velké město. Lidé se více znají. Je to neštěstí, tragédie…,“ říká Petr Laštovica.

Petr Oswald u Krajského soudu v Plzni.
Ze žárlivosti chtěl srazit autem dva lidi. Přežili jen se štěstím

Pětačtyřicetiletý muž, který v úterý těžko pochopitelným způsobem vraždil, se do Hošťálkové před časem přistěhoval. Našel práci u stavební firmy, která ve vsi pracovala na zakázce, poté si v obci sehnal také bydlení a chtěl se zde zřejmě natrvalo usadit.

Na obecním úřadě měl domluveno, že pro vesnici odpracuje také tři sta hodin obecně prospěšných prací, které mu nařídil soud za jeho dřívější prohřešky proti zákonu. Trestaný byl v minulosti i za násilnou trestnou činnost.

V úterý po vraždě se pokusil zmizet. Díky rychlé a rozsáhlé policejní pátrací akci a také díky pomoci pozorných místních lidí však neunikal dlouho.

Zdeněk K., obžalovaný z pokusu o vraždu, u krajského soudu v Ústí nad Labem
Že mu kluk na nůž naběhl? Soud to „dědovi“ nespolkl, uložil mu 11 let vězení

„Muže se podařilo i díky všímavosti občanů brzy vypátrat a zadržet, i když se snažil při útěku maskovat. Vyzul si boty a svlékl své oblečení, které schoval pod kámen do řeky. Poté odcizil z prádelní šňůry venku u domku oblečení, do kterého se oblékl,“ přiblížila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Motiv? Neznámý 

Jaký byl motiv vraždy – to prozatím není jasné. Oba muži se znali a zřejmě mezi sebou měli osobní spor. Ostatně i úternímu surovému útoku předcházela slovní rozepře, jak potvrdili policisté. Blíže však motivy zatím komentovat nechtějí. Jisté je, že svou roli sehrály drogy. Útočník byl pod vlivem pervitinu.

Vyšetřovatel obvinil pětačtyřicetiletého agresora ze zvlášť závažného zločinu vražda, za který mu hrozí až dvacetileté vězení. V tuto chvíli už čeká na soud ve vazební věznici.

Sanitka. Ilustrační foto.
U Volar havarovala sanitka, převážená žena nehodu nepřežila

„Návrh na vzetí do vazby jsme podali prostřednictvím státního zástupce a při dnešním jednání to soud akceptoval,“ potvrdil ve čtvrtek Deníku policejní mluvčí Petr Jaroš.