Počet obviněných v případu Lesní správy Lány rozšířil na tři. Stejný počet osob odvedla vloni v červnu při razii v sídle správy Národní centrála proti organizovanému zločinu. Dosud však byli obviněni jen dva lidé – ředitel instituce Miloš Balák a zástupce firmy, která podezřelou zakázku získala.

Hrad následně podal ústavní stížnost kvůli tomu, že vrchní státní zastupitelství případ přidělilo soudu v Rakovníku, ačkoli sídlo správy se nachází v Kladně.

Sídlo lesní správy Lány
Hrad si stěžuje na postup žalobců při šetření Lesní správy Lány

Příčinou zásahu byla podezření z manipulace s veřejnou zakázkou, která se týkala opravy svahů nedaleké přehrady Klíčava v hodnotě 68 milionů korun. Ta přitom byla podle serveru Hlídač smluv suverénně nejdražší zakázkou Lesní správy Lány. Organizace na ni v polovině května uzavřela smlouvu se společnostmi Syner a Energie – stavební a báňská, v níž působí i hokejista Jaromír Jágr.

Pochybení v hospodaření zjistil i NKÚ

Výhrady k hospodaření Lesní správy Lány měl v minulosti také Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi lety 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších. Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Výdaje prezidentské kanceláře.Zdroj: Deník

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře. Stará se o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora.

Sídlo lesní správy Lány
Zásah v prezidentských Lánech: Policie odvedla ředitele kvůli zakázce za miliony