Vykázání může být nařízeno bez souhlasu obou stran a má účinek na deset dní. Během nich dostane oběť šanci v klidu si celou situaci a následující kroky promyslet. Policie uvědomí Intervenční centrum Praha, jehož pracovníci zúčastněné osoby kontaktují. Více než ke dvěma případům vykázání měsíčně docházelo loni na Jižním Městě.

Stromek letící oknem a děti v šoku 

Psycholožka Zuzana Chomová z Intervenčního centra vzpomíná na případ matky se dvěma malými dětmi, která byla dlouhodobě psychicky i fyzicky týrána manželem alkoholikem. Před Vánoci násilí eskalovalo, žena se ale snažila za každou cenu zachovat zdání pohody pro děti alespoň přes vánoční svátky.

Muž v Praze napadl svou matku, před policisty se zabarikádoval v bytě. Zásahová jednotka ho zpacifikovala pomocí taseru.
Vypíchl matce oko, zadržela ho zásahovka. K pokusu o vraždu došlo i na Boží hod

„Bohužel se ale stalo, že den před Štědrým večerem manžel napadl ženu, čemuž přihlížely děti, a následně začal demolovat i vybavení bytu, vyhodil z okna vánoční stromek a vyhrožoval podpálením bytu. Děti byly v šoku a žena přivolala policii. Policisté muže z domova vykázali. Žena a děti tak po extrémním zážitku a dlouhodobém násilí sice neusedly k vánoční večeři jako rodina, ale alespoň v klidu,“ popisuje Chomová s tím, že oběť začala hned po svátcích svou situaci řešit se sociálními pracovníky, právníky i psychology.

Institut vykázání není ale vždy poslední tečkou za vztahem a nevede nutně k vyšetřování. „Ve většině případů je využíván jako preventivní opatření zamezující eskalaci konfliktu a zpravidla není následován sdělením obvinění z trestného činu. Konflikt bývá řešen jako přestupek proti občanskému soužití,“ dodává Jan Daněk. Přibližně ve 14% případů pak proběhlo vykázání ve stejné domácnosti, kde už se jednou odehrálo.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.
Tříkrálová sbírka pomůže obětem domácího násilí i neformálním pečovatelům

Intervenční centrum pracuje v programu Viola také s agresivními partnery nebo rodiči. To je i případ 24letého Petra, nedoučeného kuchaře, který si přivydělává brigádami. Žije s přítelkyní, často se s ní hádá a několikrát ji napadl i fyzicky. Jeho nevypočitatelné záchvaty hněvu přicházely rychle a Petr při nich nekontrolovaně útočil, po útoku hněv prudce opadl a on svého chování litoval a omlouval se. Později se dostal do programu Viola, který řeší zvládání agrese a vzeku.

Podobnou nabídku na pomoc se zvládáním vzteku od pracovníků programu Viola využilo v loňském roce 51 mužů a 7 žen.

Ilustrační snímek.
Ubraňte se násilníkům, učí seniory odborníci