„Došlo k požáru na jedné z cel, kde došlo k zakouření. Kouřem se nadýchalo několik osob, které byly následně ošetřeny,“ uvedla tisková mluvčí věznice Dana Šolcová.

Jedna osoba byla popálena. „Zraněno bylo celkem sedm osob, především se jednalo o nadýchané zplodinami hoření, jimž byl podán kyslík a infuze,“ informoval mluvčí záchranky Aleš Malý.

Jeden vězeň byl vážně popálen, přiletěl pro něho vrtulník Letecké záchranné služby, který ho transportoval do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Jeden z pacientů byl zraněn vážně inhalačním traumatem a popáleninami a musel být uveden do umělého spánku a připojen k umělé plicní ventilaci a monitoru srdeční akce,“ řekl mluvčí záchranářů. Mezi pacienty byl ještě jeden odsouzený. Pět osob, které se nadýchaly zplodinami kouře, bylo z řad zaměstnanců.

„Je to mimořádná situace, není to nic příjemného, ale umíme s takovými situacemi pracovat, jsou na to stanovené postupy a zvládne se to tak, aby nebyl ohrožen chod věznice,“ řekla tisková mluvčí věznice.

V tomto konkrétním případě musela být část věznice evakuována, aby se zplodinami kouře nenadýchaly ještě další osoby. Lidé, kteří byli v zasažených částech zařízení, byli na nějaký čas přemístěni do jiných prostor. „Po odvětrání jsou tyto osoby vráceny zpátky,“ dodala Šolcová

Zřídili krizový štáb

Podobné situace ve věznici řídí krizový štáb, aby nebyl narušen pořádek mezi odsouzenými. „Když taková událost nastane, je zřízen krizový štáb, který věznici řídí, takže k žádnému chaosu nedojde,“ popsala Šolcová.

Jak přesně požár vznikl, se zatím neví, příčina se vyšetřuje. „Případ je v šetření jak našeho pověřeného orgánu, tak inspekce hasičů,“ doplnila Šolcová.

Dominantní místa ve městě Holice.
O Holice se bude starat městský architekt