Policisté v Plzni už několik dní pátrají po neznámém podvodníkovi, který se zaměřuje na seniorky. Během uplynulých dní si pachatel, který se snaží využívat důvěřivosti seniorek, přišel na Borech a na Lochotíně už na více než deset tisíc korun.

Ve všech pěti doposud evidovaných případech pachatel postupoval podle stejného scénaře. Poté, co muži důchodkyně otevřely, se vydával za známého jejich syna nebo dcery, který přijel z Německa a přivezl jejich potomkům nějaké věci. Následně si od seniorek půjčil telefon a předstíral, že s jejich dětmi skutečně mluví a po ukončení hovoru po ženách požadoval půjčení peněz na taxi. Zatímco ve třech případech seniorky podvodníkovi žádné peníze nedaly, nebo ho do svého bytu vůbec nepustili, dvakrát pachatelovi jeho scénář vyšel.

Jednou z jeho obětí byla i 80 letá seniorka z Bor, jež přišla o více než čtyři tísíce korun.. "Na ženu zazvonil kolem půl šesté večer muž a tvrdil, že je spolužákem její dcery. Od ženy si zatelefonoval její dceři, aby jí oznámil, že jí přivezl nějaké věci z Německa. Jakmile fingovaný hovor ukončil, zeptal se ženy, zda mu místo dcery, která je právě u zubaře, nepůjčí peníze na taxíka. Jakmile obdržel finanční prostředky, odešel," popsala policejní mluvčí Martina Korandová. O peníze přišla i 73letá žena z Lochotína, od níž pachatel vylákal více než 6 tisíc korun.

"Ženy se shodly na tom, že se jednalo o muže vysokého přibližně 170 centimetrů, hubené postavy, měl kratší hnědé vlasy a světlou pleť. Za levým uchem by měl mít zhruba 10 centimetrovou jizvu. Mluvil dobře česky. Policisté nyní na případech intenzivně pracují a po muži pátrají," řekla policejní mluvčí.

Policie zároveň apeluje zejména na seniory, aby do svých bytů a domů nepouštěli cízí lidi. "Podvodníci využívají důvěřivosti starších spoluobčanů a díky různým záminkám se z nich snaží vylákat peníze. Ve většině případů vypadají pachatelé seriózně a důvěryhodně. Je opravdu důležité, nikoho cizího si do bytu nepouštět a vše řešit buď na chodbě domu či přes vnitřní telefony. Pokud budete mít podezření, že se jedná o podvodníka či již zjistíte, že jste byli okradeni, ihned vše oznamte na tísňovou linku policie 158," dodala Korandová.