Panelák byl od šestého do nejvyššího dvanáctého patra notně zakouřený. „Nahoře to bylo nejhorší. Protože tam zůstali lidé, museli jsme je vyvézt s takzvanými vyváděcími neboli únikovými maskami,“ popsal jeden ze zasahujících hasičů.

Ti z budovy vyvedli celkem pětadvacet lidí, sedm z nich, pět dětí a dva dospělé, museli ošetřit lékaři Záchranné zdravotnické služby Libereckého kraje (ZZS LK). „Žádné popáleniny, jen lehčí nadýchání nebezpečnými zplodinami a stres. Nikoho jsme do nemocnice neodvezli,“ sdělil mluvčí ZZS LK Michael Georgiev.

Na přechodu přehlédl mladou chodkyni.
Na přechodu přehlédl mladou chodkyni. Museli ji převézt do nemocnice

„Cítila jsem to už nějakou dobu, ale takové drobné pachy i spáleniny jsou v paneláku vcelku obvyklé. Postupně to ale nabíralo na intenzitě, tak jsem se šla podívat na chodbu. Tam už se válel těžký dým,“ popsala jedna z žen, která se dostala ven z domu sama. Takových lidí bylo podle hasičů dvacet.

Další takové štěstí neměli a museli jim pomoci hasiči. „Bylo to hrozné. I když jsem neviděla žádné plameny, cestou dolů jsem chvílemi neviděla na krok,“ popsala obyvatelka paneláku. Hasiči byli zburcováni pár minut po půl jedné, za necelou hodinu už ohnisko požáru lokalizovali. „Požár vznikl ve stoupačce mezi 9. a 11. podlažím,“ upřesnila krajská mluvčí profesionálních hasičů Pavlína Bílková.

Policisté hledají dvě osoby, které by jim mohly poskytnout důležité informace k případu, který se stal ve Velkých Hamrech v noci ze soboty 11. na neděli 12. srpna, kde dosud neznámý pachatel poškodil více jak osmnáct vozidel.
Muž poškrábal skoro třicet aut. Policisté hledají i anonymní informace

„Hasiči okamžitě po příjezdu nasadili přetlakovou ventilaci a v dýchací technice provedli záchranu a evakuaci lidí, kteří se nacházeli ve vyšších patrech,“ upřesnila mluvčí. Hasiči použili k likvidaci požáru hydrantovou síť panelového domu a ruční hasicí práškové přístroje.

Všichni lidé z inkriminovaného panelového domu se podle starosty Tanvaldu Vladimíra Vyhnálka mohli ještě odpoledne vrátit domů. „Řešíme jen dodávky elektrické energie, protože ta v místě požáru vyhořela totálně. Každopádně krizové pokoje máme připraveny, nejspíše potřeba ale nebudou,“ doplnil starosta Tanvaldu.

 Po dvou letech se vrací autobusy do zastávky Kunratice, Nad Lukášovem.
Po dvou letech se vrací autobusy do Kunratic, Nad Lukášovem

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Tanvaldu, Liberce a Jablonce, pomáhali jim dobrovolní hasiči ze Šumburku, Horního Tanvaldu, Velkých Hamrů a Desné. Podobný zásah prováděli jablonečtí profesionální hasiči 10. března letošního roku, když v ulici Na Vršku v Jablonci hořela prodejna uprostřed obytného panelového komplexu.Tehdy hořelo ve velké prodejně se smíšeným zbožím oblečením, hračkami i drogistickým zbožím. Zásah byl obtížný hlavně kvůli silnému zakouření objektu, hasiči zasahovali v dýchací technice.

Na dvou stanovištích, v ulici 1. máje a v ulici Petra Bezruče, jsou umístěny nové kontejnery na elektrozařízení.
Ve městě najdete nové kontejnery na elektrozařízení

Kvůli hustému černému dýmu měli ztíženou viditelnost. Hned, jak to situace dovolila, nasadili k odvětrání objektu přetlakovou ventilaci. „Vyneseny byly také čtyři propanbutanové lahve,“ doplnil ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Luděk Prudil. Obyvatelé panelových domů bezprostředně navazujících na prodejnu evakuováni být nemuseli, lidé ale byty preventivně opouštěli sami.