Útok mladé ženy na sochu ve středu krátce před půlnocí natočily kamery hned od začátku. „Pracovníci dohledového centra městské policie tak živě sledovali, jak rychle přistoupila k figuríně, uchopila její hlavu, stlačila ji dolů a v doprovodu přítele pokračovala v chůzi. Informaci hned předali nejbližší hlídce, která podezřelou záhy vypátrala v zaparkovaném autě v ulici Koliště," uvedl ve čtvrtek mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Poté, co se strážníci ženě zmínili o kamerových záznamech, se jim k poničení figuríny přiznala. „Hlídce řekla, že ji poškodila z vlastní hlouposti. Jedna z hlídek zamířila přímo k poutači a zjistila, že v oblasti krku je zlomený," doplnil Ghanem.

Zničená figurína Leoše Janáčka.
Nová móda v ulicích Brna: bezhlavý Janáček. Skladatelovy figuríny ničí vandalové

Hodnota figuríny se pohybuje téměř okolo pěti tisíc korun. Kvůli tomu, že už v předchozích dnech vandalové poničili minimálně pětici dalších figurín Janáčka, předali celý případ i s kamerovými záznamy republikovým policistům.

Sochám výtržníci uřezali hlavy v Orlí a České ulici, na Kapucínském náměstí a před Janáčkovým divadlem. Poničenou hlavu měla i figurína v Radnické ulici.

Neznámý vandal úly v zastavěném středu Brna rozházel a rozbil.
Hyenismus. Neznámý vandal v Brně rozházel a rozbil úly, včelstva nepřežila

Do brněnských ulic je umístili pracovníci brněnského Turistického informačního centra, a to v druhé polovině minulého týdne. Původně dohromady šestnáct soch láká na festival Janáček Brno.