„Kriminalisté pokračují ve výsleších a zjišťují veškerá fakta vedoucí k objasnění této události. Detailní skutečnosti však nelze zveřejňovat,“ uvádí Gabriela Holčáková z ostravské policie. Její kolegové také ještě nemají výsledky znaleckého zkoumání a uvítali by i další svědky, kteří by mohli poskytnout informace k případu, jenž se stal v pátek 8. září přibližně deset minut před 21. hodinou.

Baníkovští ultras se sešli na Bazalech, aby „po svém“ oslavili 95. výročí založení klubu. Podle řady videozáznamů zveřejněných na sociálních sítích používali doopravdy ve velkém zábavnou pyrotechniku nejen v okolí stadionu, ale také přímo na něm. Jen jakoby zázrakem nedošlo ještě k většímu neštěstí.

Zdroj: Miroslav Keny Naczyński, facebook.com

FC Baník Ostrava už dříve prostřednictvím svého tiskového mluvčího Marka Lorence uvedl, že se až do vyšetření nebude k incidentu vyjadřovat.

Vyšetřovatelé jichž je podle dostupných informací celý speciální tým mají k dispozici zbytek světlice zajištěné techniky na střeše při ohledávání požářiště.

vlevo David Jean Beauguel, vpravo Martin Šindelář
Šindelář z Baníku: Je to frustrující, pořád nemůžeme najít správný recept

A také záznam z bezpečnostních kamer v domově důchodců v Bohumínské ulici, na němž je zaznamenán údajně průběh „bombardování“ a snad i osoby za něj odpovědné. „Výše škody už přesáhla milion korun, ale pro nás to není problém výhradně ekonomického rázu,“ říká ředitel zařízení Juraj Chomič a poukazuje na skutečnost, že střechu před dvěma roky zrenovovali za peníze z ministerstva práce a sociálních věcí.

A toto komplikuje nynější rekonstrukci! „Abychom neporušili zásady přidělení dotace, musí se k opravě vyjádřit nejen její poskytovatel, ale i autorizovaný projektant. Termín dokončení se tudíž protahuje,“ stýská si ředitel.

Zásah hasičů u požáru v Domově seniorů Kamenec 8. září v Ostravě.Zdroj: Deník / Kaboň Lukáš

Domov seniorů na Kamenci má poškozené místo kryté provizorně asfaltovou hydroizolací. „Příroda je bohužel proti nám. Při každém dešti objevujeme nové prosakování vody, a odborná firma tak musí střechu doizolovávat. Zároveň jsou v budově v provozu vysoušeče vlhkosti. Z hašení i dešťů nám tam dost nateklo,“ popisuje Chomič.

Milan Baroš
Baník opět doháněl manko. Baroš: Defenziva je práce celého mužstva

Mimořádná událost zasahuje i do života klientů seniorů většinou zvyklých na svůj standard, soukromí a klid. Minulý týden se vrátili do svých pokojů v nejvyšším patře poslední dočasně evakuovaní. „Předtím bydleli v kulturní místnosti, což samozřejmě nesli nemile. Omezovali tím navíc i uživatele tohoto prostoru,“ vysvětluje ředitel.

Ten si nicméně nemyslí, že „bombardování“ bylo vedeno schválně s cílem poškodit. „Doufám, že se tento případ stane do budoucna poučením pro lidi, kteří užívají zábavnou pyrotechniku v obydlené zóně. Takové parády by se zde neměly dělat,“ prohlašuje Chomič a doplňuje, že dobrovolné přiznání viníka by považoval za zázrak.

Zdroj: Miroslav Keny Naczyński, facebook.com