„Při mimořádné události na Frýdecko-Místecku zemřela řidička osobního automobilu. Škody byly celkově 600 tisíc korun,“ konstatoval mluvčí drážní inspekce Martin Drápal s tím, že čtvrt milionu korun je škoda na vlaku, sto tisíc na trati a 250 tisíc na automobilu.

„Drážní inspekce šetří příčiny a okolnosti v místě vzniku mimořádné události,“ doplnil mluvčí. Na místo nehody vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému, přiletěl také záchranářský vrtulník.

Nehoda se přihodila na nepříliš frekventovaném přejezdu, který je chráněn výstražnými kříži i světelnou a zvukovou signalizací a je umístěn zhruba dvacet metrů za sjezdem z hlavní silnice. Závory v místě chybí, na obě strany však je dostatečný výhled.

"Počet cestujících bohužel neznáme. Čas obnovení provozu bude záviset na rychlosti odklizení následků," řekl Deníku Martin Drápal.

Vlak ve směru z Ostravy, který mířil do Frenštátu pod Radhoštěm, tlačil auto před sebou ještě odhadem sto metrů, než stačil zastavit. Auto značky Subaru bylo zcela zdemolované. „Byla to velká rána. Nic takového tady nepamatuji,“ řekla žena, která bydlí v těsném sousedství přejezdu.

Železniční trať byla uzavřena.

Na místě požáru odborníci dokumentují podrobnosti o konstrukci kostela. Zkoumají i rozměry trámů.
O sbírku na obnovu kostela je zájem. Na spáleništi se pracuje

Smrtí dvou lidí a velmi vážným zraněním dítěte pak skončila v pátek odpoledne srážka osobního auta a vlaku na přejezdu u Žerůtek. „Minutu před třetí hodinou odpoledne se u stanice Olbramkostel střetl osobní vlak jedoucí z Okříšek do Znojma s osobním autem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. Podle prvotních informací zahynuli dva lidé, “ sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. 

Oba dospělí lidé zemřeli ještě před příjezdem záchranářů. „Na místě pracovaly dvě naše posádky. Malou dívku vyproštěnou z auta přepravil v kritickém stavu vrtulník letecké záchranné služby do Fakultní dětské nemocnice v Brně,“ informovala mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Trať ze Znojma do Moravských Budějovic byla v úseku mezi Šumnou a Olbramkostelem uzavřená.