V pondělí 28. května krátce po páté hodině ranní projel strojvedoucí nákladního vlaku v Ústí nad Labem návěst zakazující jízdu a vjel do postavené vlakové cesty pro odjíždějící osobní vlak ve směru Ústí nad Labem – Praha. Ten jel po sousední koleji ve stejném směru. 

Boky obou vlaků se k sobě přiblížily na méně než metr.Zdroj: Drážní inspekce"Strojvedoucí obou vlaků zastavili před výhybkou, přičemž boky souprav se k sobě přiblížily na méně než jeden metr. K újmě na zdraví ani škodám nedošlo," sdělil Martin Drápal z Drážní inspekce. 

Provoz ve stanici Ústí nad Labem hlavní nádraží byl od vzniku mimořádné události velmi omezený. Některé vlaky byly vedeny odklonem přes stanici Ústí nad Labem západ. Jednalo se například o rychlík 614 Ohře ve směru Praha - Cheb.

"Drážní inspekce šetří příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události v místě jejího vzniku," dodal Drápal. 

Jez.
Jez na Labi zničí jedinečnou přírodu, obávají se ekologové

Vlaky ve všech směrech nabíraly zpoždění, některé spoje České dráhy odřekly. Šlo o tři páry osobních vlaků mezi Ústím a Prackovicemi nad Labem a o spoj 6905 mezi Ústím nad Labem a Kralupy nad Vltavou, který měl odjezd z Ústí v 5.06. 

"Náhradou zastavují rychlíky v úseku Prackovice nad Labem - Ústí nad Labem hl.n. jako osobní vlak. Termín obnovení provozu bude aktualizován dle vývoje vyšetřování," uvedl server Českých drah.

Svoji anabázi při cestě z Teplic do Prahy popsala cestující Simona Celná. "Jela jsem rychlíkem Krušnohor. Již z Teplic jsme odjížděli se zpožděním, dalších 15 minut jsme stáli před Ústím a potom další minuty na ústeckém nádraží. Nakonec jsme z Ústí odjeli v 9.44." Pravidelný odjezd vlaku z hlavního nádraží v Ústí je podle platného jízdního řádu v 9.16.

Ilustrační foto.
Znáte obětavého sociálního pracovníka? Navrhněte ho na krajskou cenu

Cestujících, které postihla zpoždění, omezení nebo odřeknutí vlaků byly stovky. "Po dobu vyšetřování spoje jezdily přes stanici Ústí nad Labem západ, měly zpoždění do 25 minut, jeden rychlík byl odřeknutý bez náhrady," vysvětlila mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Problémy zažívala také sládková teplického pivovaru Monopol Martina Valterová, která dojíždí do lázeňského města z Ústí nad Labem. "Měla jsem jet vlakem od Děčína, ale místo toho v Ústí otočili soupravu, která přijela z Teplic. Zpoždění bylo půl hodiny, ale aspoň jsem se tentokrát do práce dostala. Již několikrát jsem zažila, když dopravu zastavil sebevrah a to bylo podstatně horší," svěřila se Valterová.

Vlaky v průběhu pondělního dopoledne začaly jezdit již opět podle jízdního řádu.

Tady se dříve bydlelo, dnes jsou tyto prostory nádraží vyrabovány a obydleny holuby.
FOTO: Na nádraží v Teplicích bývaly krásné byty. Teď tu hnízdí holubi

"Provoz přes stanici Ústí nad Labem hlavní nádraží byl v plném rozsahu obnovený v 9.22. Obnovení provozu znamená, že se dá jezdit přes všechny koleje ústeckého hlavního nádraží, ale vzhledem k tomu, že vlaky čekaly na obnovení provozu před Ústím ze všech stran, tak bude určitou dobu trvat, než se situace zcela vrátí k normálu," upřesnila Pistoriusová.

Aktuální omezení provozu