Ne zrovna příjemný večer mají za sebou obyvatelé domova s pečovatelskou službou pro seniory v Přelouči ve Sluneční ulici. Po setmění začalo do jejich bytů zatékat. Voda se objevila nejen v bytech pod střechou, ale hrozila i elektroinstalaci. Na místo vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči. Připraven byl i evakuační autobus hasičů. V prvních okamžicích se zdálo, že průsak bude tak velký, že bude obyvatele bytů nutno na noc přestěhovat. K této krajní variantě ale naštěstí nedošlo. 

V domě je dvacet bytů. V nejhorší situaci se ocitlo pět bytů pod střechou. 

Zdroj: @SejkPcePhoto/Jiří Sejkora

"Město tu provádí už asi měsíc zateplení celého objektu včetně střechy. Na té se dělá nová vrstva. Stavební firma ale starou střešní krytinu provrtala a dle mého nezabezpečili střechu tak, aby v případě deště, jaký dnes je, nedošlo, k čemu došlo," uvedla na místě starostka Přelouče Irena Burešová. 

V jednotlivých bytech vypadala situace různě. "Já to tady chytám do kýble a je štěstí, že to teče takhle stranou. Paní vedle, ta má zničený celý strop v kuchyni," popisovala jedna z nájemnic. 

"Tím, že voda protékala celým domem, vznikla obava, aby se nedostala do elektroinstalace a nezpůsobila zkrat a požár. Profesionální hasiči proto doporučovali evakuaci objektu. My jsme na místo povolali elektrikáře a ten po prohlídce objektu naštěstí zkonstatoval, že situace není tak závažná, aby muselo dojít k evakuaci. Poté se nám sem podařilo povolat zásutpce zhotovitelské firmy, kteří teď pracují na střeše," dodala starostka. 

Zásluhu o dobré spaní mají velkou měrou také přeloučští dobrovolní hasiči. Ti totiž vyrazili do Pardubic na nákupy. "Konkrétně jeli sehnat zakrývací fólie, které bylo třeba provizorně položit na střechu, aby už dál nezatékalo," potvrdil velitel jednotky Martin Macháček. Jeho hasiči spolu se strážníky a pracovníky stavební firmy se vzápětí po dovezení materiálu pustili v hustém dešti do práce. Plachta, prkna a lepící páska snad situaci zachránily. 

"Do noci tu střechu zakrývali. Dva dobrovolní hasiči potom v objektu zůstali až do rána a hlídali. Naštěstí se do rána už nic nestalo. O půl sedmé ráno se dostavili pracovníci stavební firmy, kteří pokračovali v zajišťování těsnosti střechy," dodala starostka Přelouče Irena Burešová.