Za loňské ubodání zákaznice v nákupním centru a pokus o uškrcení dívky v kavárně má jít Michelle Sudků na 30 let do vězení, rozhodl dnes pražský městský soud. Rodině zavražděné ženy musí také zaplatit 850 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy. Podle předsedy trestního senátu Stanislava Králíka hovořily všechny důkazy proti obžalované. Žena se navíc k činu přiznala. Tvrdila ale, že byla nepříčetná.

Podle verdiktu se ale byla schopná ovládat a konala s rozmyslem. Rozsudek je pravomocný, Sudků ani žalobkyně se proti němu neodvolaly.

Přečtěte si: Útočnici ze Smíchova soud nechal ve vazbě

Podle předsedy trestního senátu Stanislava Králíka hovořily všechny důkazy proti obžalované. Výjimečný trest uložil Králík kvůli přitěžujícím okolnostem. "Zejména s ohledem na brutalitu útoků, naprosto bizarní motivaci při tom druhém útoku a zejména pak kvůli rychlému sledu obou skutků, kdy útok v nákupním centru přišel dva týdny po útoku v kavárně," řekl.

Přečtěte si: Devadesátiletého důchodce mlátili a týrali. Ve vězení stráví dohromady 59 let

Senát podle něj zvažoval uložení doživotního trestu, od kterého však ustoupil. "Hodnotili jsme pozici obžalované v té inkriminované době, kdy obžalovaná upozorňovala, koho mohla, že je nebezpečná," odůvodnil své rozhodnutí Králík.

Znalci uvedli, že Sudků sice trpí útočným a nekrofilním sadismem, porucha ji však neovlivnila natolik, aby se nebyla schopna ovládat. Podle soudu Sudků konala s rozmyslem a na oba útoky se připravovala.

Poprvé chtěla Sudků zabíjet 5. července, kdy se pokusila uškrtit zákaznici kavárny v Praze na Újezdě. Dívka se ale bránila a podařilo se jí přivolat pomoc. Po incidentu nechali policisté ženu převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, lékařům ale o útoku neřekli. Ti Sudků po dvou týdnech propustili. V den propuštění Sudků zabila nakupující v obchodním centru na Smíchově. Podle znalců se chtěla lékařům pomstít za to, že ji propustili z léčebny.

Čtěte také: Opilému řidiči, který sjel s autobusem do pole, hrozí až osm let ve vězení