Policisté navrhli podle informací serveru Seznam.cz obžalovat 26 lidí. Mezi nimi jsou například exhejtmani Jana Vaňhová či Josef Novotný, exsenátor Alexandr Novák či tehdejší vlivný člen ODS a podnikatel Daniel Ježek. Spis má zhruba 40 tisíc stran, škodu úřady vyčíslily na zhruba deset miliard korun.

„Mohu potvrdit, že policejní orgán ukončil vyšetřování a státnímu zástupci předal spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ řekl Seznamu státní zástupce Tomáš Minx z pražského vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

Bývalý náměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Kouda a exředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz u ústeckého soudu
Soud přičlenil případ Koudy a Kušnierze ke kauze údajných machinací s dotacemi

Klíčovým svědkem v rozsáhlé kauze údajných manipulací zůstává bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který s policií také spolupracoval. Za zneužití pravomoci a poškození finančních zájmů Evropských společenství si měl odsedět souhrnný trest sedm let ve vězení. Do vězení nastoupil v srpnu 2017, loni v prosinci se dostal podmíněně na svobodu.

Už v minulosti soud Kušnierze jednou podmíněně propustil, a to v roce 2013, kdy byl pravomocně odsouzen na pět let za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. Z vězení se ovšem na podmínku dostal už na podzim 2014.

Petr Kušnierz
Exředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz je venku z vězení

Na nekalé praktiky na úřadu ROP Severozápad v minulosti upozorňoval bývalý vysoký úředník Leo Steiner. „Do celého systému se zapojily desítky lidí. O tři až pět miliard z předražení zakázek se podělilo kolem 80 až 120 lidí. I tihle by tedy měli být mezi obviněnými. Pořád se vše točí kolem politiků a úředníků, ale na stavební firmy se zapomíná. Kradlo se neuvěřitelně a buranským způsobem, snad už se nic podobného nebude opakovat,“ uvedl už dříve Steiner.