Takový osud potkal Štefana I. (43) z Ostravy, který vyhověl prosbám kamaráda, jenž se nemohl zbavit dvou nájemníků – třiadvacetiletého muže a jeho přítelkyně. Paradoxně, dvojice se pravděpodobně chystala vystěhovat – měla totiž už sbalené tašky a následující den zřejmě chtěla odejít.

To ale Štefan I. nevěděl. Do jimi obývaného bytu razantně vstoupil ve večerních hodinách 14. prosince loňského roku. Muže, který zrovna večeřel, začal bít teleskopickým obuškem. Zbitý nájemník odběhl a vrátil se s nožem v ruce.

Bývalá ubytovna na ulici Jablonského v Mariánských Horách po opuštění obyvatel, 25. října 2021 v Ostravě.
Kauza domu hrůzy v Ostravě: chodila tam i sociálka, leč bez výsledků

„Dožadoval se vysvětlení svého napadení a sdělení jména útočníka,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský. Štefan I. reagoval - vytáhl zavírací nůž a oběti zasadil čtyři bodnořezné rány. Jedna z nich pronikla do břicha, další do zad. Výsledkem byl pneumotorax a krvácení do dutiny břišní. Muž přišel o litr krve. „Zranění ho bezprostředně ohrožovala na životě,“ dodal Legerský.

Obrana?

Obžalovaný se k bodnutí přiznal, podle jeho verze se ale v závěrečné fázi potyčky jen bránil. „Ten muž tam seděl a něco jedl z misky. Obořil jsem se na něj: ,Co tady děláš, pi..!´ On vstal a odpověděl: ,A co ty tady děláš, pi..!´ Byl jsem vytočený, praštil jsem ho obuškem po rukách. Vím, že jsem zareagoval nepatřičně. On byl ale drzý. Dal jsem mu pěstí, on mi to vrátil. Porvali jsme se,“ vypověděl obžalovaný.

Vloupání do restaurace.
Zlodějská dělba práce: jeden kradl, druhý hlídal. „Bručet“ budou společně

Nájemník poté odešel do kuchyně a vrátil se s nožem v ruce. „ Byl úplně nepříčetný,“ řekl Štefan I., který se podle svých slov cítil ohrožený. V kapse nahmatal zavírací nůž. Jak protivníka poprvé bodl, prý neví. Později vyšel ven a k přijíždějícím policistům se vydal s rukama nad hlavou.

Pokus o vraždu

Již pětadvacetkrát trestaný Štefan I. byl uznán vinným z pokusu o vraždu, za což dostal třináct let žaláře. Zdravotní pojišťovně musí za léčbu zraněného muže zaplatit více než čtvrt milionu korun, soud také rozhodl o propadnutí věcí – teleskopického obušku a zavíracího nože. Rozsudek není pravomocný. Štefan I. se na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.