Sousedi i lidé z okolí buď přiloží ruku k dílu, nebo přinesou dary. „Pomáhali jsme odnášet starý nábytek, mamka a manželka perou povlečení a teď jsem přinesl boty. Doufám, že všichni sousedi tak zafungují a jestli bude sbírka, nebo benefiční koncert, že se zúčastní co nejvíce lidí. Protože toto není normální situace,“ vysvětluje mi Libor Pončík, který bydlí v sousedství.

Hasiči likvidují v pondělí 22. dubna 2019 v osm hodin večer rozsáhlý požár rodinného domu v Huslenkách na Vsetínsku.
Muž na Vsetínsku přišel o střechu nad hlavou, dům mu lehl popelem

Martin Koudela, otec mladé rodiny, které v pondělí shořela střecha nad hlavou, boty vyzkouší a nešetří slovy díků. Je na něm vidět dojetí. „Ani ta samotná událost na mně nezanechala takovou stopu, jako vlna solidarity. Uklidňovalo mě, že mám spoustu kamarádů, kteří mi pomůžou. Ale že se začnou ozývat lidi z okolí, které jsem dvacet let neviděl, nebo je vůbec neznám, to mě dostalo. Jsem z toho naměkko,“ vyznává se, zatímco se brodíme v hromadě sutin.

Všude je cítit pach kouře, připadám si, že jsem zavřený v udírně. Z domu zbyly zdi a torzo střechy. „Vyšetřovatel se statikem se domlouvali, že se barák nedá zachránit. Prolili ho hektolitry vody. Dům má skoro sto roků, ale vrch jsem nedávno dělal svépomocí s kamarády komplet nový. Vazbu, střechu i vnitřky. To všechno je teď pryč,“ ukazuje bezmocně na ohořelé trámy.

Zkáza byla dílem okamžiku

„Zatopili jsme v kotli, aby měly děcka teplou vodu. Šel jsem je uložit a manželka si dělala vedle něco do práce. Najednou přiletěla, že asi hoří, že cítí smrad. Běžel jsem do kotelny, viděl jsem dým, otevřel jsem dveře, chytlo to luft a střecha byla v mžiku v plamenech,“ popisuje neveselé chvilky pondělního večera nešťastný majitel domu.

„Vynesli jsme děti do auta a odvezli k babičce. Já jsem čekal na hasiče, stihl jsem vynést počítač, protože tam mám všechnu práci a zakázky, na kterých dělám. To by byla velká ztráta. Soused mi kryl záda, snažil jsem se zachránit aspoň něco. Pak přijeli hasiči a policajti, všichni hrozně pomohli, za což jim děkuju. Zachránili dětem hračky a většinu oblečení,“ říká hlava rodiny.

Ohořelý kontejner
Kontejner, ve kterém ve Výškově zemřel muž, vyhořel. Kvůli pietní svíčce

Živě vzpomíná na okamžiky po vypuknutí požáru. „Máme tři holčičky, rok a půl, tři a půl a nejstarší bude šest. Byly moc vyděšené, brečely, že jim uhoří všichni oblíbení medvídci. Na druhý den byly moc šťastné, když jsem jim řekl, že je zachránili hasiči. Ale vzalo je to, nevím, co se jim honí hlavou, ale je to na nich vidět,“ dodává otec tří dětí.

Kromě hraček, počítače a dětského oblečení, které zůstalo v nejméně zasažené ložnici a hasiči je stihli vyklidit během zásahu, toho Koudelovým moc nezbylo. „Dospělé věci na oblečení jsou na popel. V kuchyni jsme zachránili jen myčku a troubu. Menší spotřebiče musím ještě vyzkoušet. Úplně vyhořela nová lednička, asi půl roku stará sušička i pračka. To všechno je na uhel,“ vypočítává ztráty.

Budoucnost je otázkou peněz

„Máme jen něco málo, co jsme šetřili na dokončení rekonstrukce. Pan starosta Oldřich Surala mi za obec nabídl velkorysou pomoc s technikou, spousta známých přiloží ruku k dílu, ta ruina musí co nejdřív zmizet. A pak uvidíme. Moc děkuju všem, co nám pomůžou i finančně, už funguje transparentní účet, který zřídil obecní úřad, je to pro nás nesmírná pomoc a moc si jí vážíme,“ vzkazuje Marin Koudela.

Pomoc z huslenského obecního úřadu přišla už v noc neštěstí. O dva dny později zasedla mimořádná rada a jednomyslně odsouhlasila vyhlášení veřejné sbírky na pomoc rodině Koudelových, založení transparentního účtu, zorganizování sbírky šatů pro děti a rodiče, přistavení kontejneru pro úklid i pomoc místního sboru dobrovolných hasičů. Rada schválila také okamžité vyplacení hotovosti 20 000 korun pro rodinu.

Foto z nočního zásahu u požáru pily v Mirkovicích na Českokrumlovsku.
Pila v Mirkovicích lehla popelem, škody jsou do desítek milionů

I zájem lidí je podle místostarostky Huslenek obrovský. „Zvedla se velká vlna solidarity, lidi volají, mají chuť pomoct. Dědinu to spojilo. Ozývají se zejména Huslenčani, ale i lidi z okolních vesnic,“ popsala Lucie Strbačková.

Obyvatelé vesnic ani nečekali na schválení transparentního účtu ministerstvem financí. „Peníze už nosí na úřad do zvláštní pokladny, kterou jsme pro tuto příležitost otevřeli. A nosí nám tu i oblečení a další věci,“ doplnila místostarostka.

Charitativní akce

Na nešťastnou událost zareagovali také v sousedním Halenkově. V sobotu se tam koná 3. ročník Valašské konzumní olympiády s názvem Frzegul. Výtěžek charitativní akce obvykle pořadatelé věnují rodinám, které se starají o zdravotně postižené. „Vzhledem k situaci, která nastala v Huslenkách, jsme se rozhodli, že letos celý výtěžek pošleme rodině Koudelových,“ potvrdil místostarosta Halenkova Miroslav Zetek.

Hořící Poldi Kladno.
Kladno zahalil hustý dým. V areálu bývalých hutí hořelo roští a odpad

O slovo se přihlásili také vsetínští muzikanti v čele s Janem Žambochem, který přišel s myšlenkou uspořádat benefiční koncert na podporu. „Když se někdo dostane s celou rodinou do takové situace, každý by mohl pomoct tím, co umí. My umíme hrát, proto chceme koncertem dát vědět o tom, co se stalo a té rodině pomoct. Protože jsou to přátelé a je to velké neštěstí,“ vysvětlil hudebník.

Na koncertě se kromě Žambochů představí také kapela Ležérně a vleže, Dareband nebo Noca. „O dalších zatím jednám. Termín koncertu už je daný, bude třiadvacátého května v patnáct hodin na náměstí Svobody. Bude tam kasička na příspěvky, číslo transparentního účtu a velký dopad očekávám také díky sociálním sítím, přes které dáme o neštěstí vědět,“ uzavřel Jan Žamboch.

Transparentní sbírkový účet: 5605978389/0800
Obec Huslenky vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc rodině Koudelových. Trvá od 26. 4. do 26. 7. na celém území ČR. Transparentní účet je založený u České spořitelny a.s. Je možné přispět také hotově na pokladně Obecního úřadu v Huslenkách.

U požáru lesa u obce Ktiš na Prachaticku vyhlásili hasiči druhý stupeň požárního poplachu.
Na Prachaticku hořel les. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu