„Cena palivového dřeva stále stoupá, takže přibývá i krádeží,“ říká Pavel Svoboda, hajný z lesního družstva ve Štokách na Havlíčkobrodsku.

„I menší krádeže mohou znamenat deseti- nebo dvacetitisícovou škodu. Na skládkách jsou často slabé kousky dřeva, které zloděj unese lehce v ruce, a nepotřebuje ani motorovou pilu. Zastaví auto s károu, dva lidé do ní nahází dřevo, a za pět minut je po všem,“ popsal hajný Svoboda.

Chybí svědci i stopy

Dříví se z lesů krade ale také takzvaně nastojato. Například vloni byly na Vysočině ohlášeny více než dvě desítky velkých krádeží, škoda byla odhadnuta na necelý milion. Policisté dosud objasnili pouze dva z těchto případů.

Peníze. Ilustrační foto.
Majitel lesa na Žďársku dostal pokutu 215 tisíc korun

„Kácení stromů v lese není činnost, která by případného náhodného svědka ihned motivovala k přivolání policistů. I když někdo v lese uvidí dřevorubce, tak nelze rozpoznat, jestli se jedná o majitele, nebo člověka, který dřevo krade,“ říká policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že komplikované je také například zajišťování stop.

Obdobně obtížně se podle mluvčí hledají zloději, kteří přijedou do lesa s náklaďáky a těžkou technikou. „I při těchto krádežích se jedná většinou o místa, která nejsou tak frekventovaná. A také vypátrání a identifikace odcizeného dřeva je komplikovanější, než je tomu u jiných věcí,“ poznamenala mluvčí.

Poslední případ nahlásil policii vlastník lesa u Leskovic na Pelhřimovsku. Někdy mezi 15. lednem a 30. dubnem odtud zmizely vzrostlé stromy za sto třicet tisíc korun, aniž by to zjistil majitel lesa nebo na to upozornil případný svědek. Vzhledem k výši škody zloději hrozí až pět let odnětí svobody. Policie po něm ale zatím pátrá marně.

Ilustrační foto.
Za vytěžení lesa a krádež dřeva hrozí pachateli až pět let

Stejně tak policie stále hledá toho, kdo způsobil jedno z největších poškození lesa na Vysočině v posledních letech. K nařezání asi šesti set kusů borovic a smrků u Horních Vilémovic na Třebíčsku se někdo odhodlal před třemi lety. Pozemek během krátké doby změnil několikrát majitele. Poškozené stromy jeden z nich následně odtěžil. Většina kmenů zůstala stát jen na části pařezu a hrozila pádem.
Už v létě 2014 policisté případ odložili. Vrátili by se k němu pouze v případě, že by se objevil nový poznatek nebo souvislost s jiným přečinem. To se zatím nestalo.

Nyní pozemek u Horních Vilémovic vlastní už druhý majitel, který slibuje obnovu lesa. Na mýtině, kde se již rozbujela tráva, a vzhledem ke stále trvajícímu suchu je však zalesnění pozemku obtížné.

Les u Horních Vilémovic
V lese někdo nařízl šest set borovic a smrků

Zloději se velmi často vypravují krást také do „erárního“. Státní firmě Lesy ČR se na Vysočině během let 2015, 2016 a prvního čtvrtletí 2017 ztratilo na sedm set metrů krychlových dřeva.

Podle mluvčí podniku Evy Jouklové se za poslední tři roky objem ukradeného dřeva ze státních pozemků na Vysočině sice snížil, počet krádeží je ale v každém roce přibližně stejný.

Proti nájezdům zlodějů se majitelé a správci lesů snaží bránit. Podle Jouklové jsou nejúčinnější obranou proti zlodějům závory na lesních cestách. „Dalším opatřením je zvýšený monitoring pohybu motorových vozidel neoprávněných osob, a to kontrolami povolenek k vjezdu do lesa nebo instalací fotopastí,“ popsala Eva Jouklová.

Fotopasti využívají také například v lesních družstvech ve Štokách nebo v Příbyslavi. Tam díky nim už odhalili také několik strůjců černých skládek nebo zlodějíčka, který vybíral zvěři krmelce.

Přehlídka trofejí v Třebíči. Ilustrační foto
Divočák v bazilice. Myslivci uctí Huberta

Čtyři desítky hektarů obecních lesů střeží také v Březníku na Třebíčsku. To, jak si svůj majetek hlídáme, raději nechci nijak konkretizovat,“ řekl starosta Ladislav Malach. „Nějaké problémy s krádežemi jsme v minulosti měli, teď aktuálně o ničem nevíme, to se ale může během dvou týdnů změnit. Takže jsme stále ve střehu,“ dodal Malach.

Policisté ani zdaleka neřeší pouze velké krádeže nebo devastační škody v lesích, zabývat se musejí i těmi drobnými, které nejsou klasifikovány jako trestné činy, ale pouze jako přestupky. Jde o krádeže nebo škody, jejichž hodnota nepřesáhne pět tisíc korun.

„Dalšími případy, které jsou policii oznamovány, a policisté je poté řeší, jsou pokácení stromů na hranicích, kdy jeden z majitelů zasáhne do majetku svého souseda,“ dodala Jana Kroutilová.