„Jde o ukázkový případ toho, kdy nepřímé důkazy tvoří ucelený řetězec, na jehož základě je možné rozhodnout o vině," uvedl předseda senátu Michal Hodoušek. Odvolací senát se ztotožnil s rozhodnutím krajského soudu, podle kterého byla motivem činu pomsta.

Vnuka vzbudila sousedka 

Případ se odehrál loni v létě v obci na Děčínsku. Žena, která se potýkala s dluhy i s neshodami v rodině, podle obžaloby nejprve napsala dopis insolvenční správkyni, jež měla na starost její dluhy. V něm uvedla, že ji „donutila k nejhoršímu a že má na svědomí dva životy".

Poté podle spisu svému tehdy třináctiletému vnukovi podala víno s uspávacími prášky a počkala, než si půjde lehnout. Následně v přízemí domu podle policie založila požár. Vnuka vzbudila sousedka, která si požáru všimla a začala házet kamení do oken. Dítě pak vzbudilo důchodkyni a oba z hořícího domu utekli.

Žena kritizovala práci policie 

Důchodkyně byla podle veřejně dostupných informací z insolvenčního rejstříku ve svízelné finanční situaci. Dlužila mnoha věřitelům zhruba 400 tisíc korun, soud jí ale zamítl oddlužení a vyhlásil konkurz. Hrozilo, že o dům přijde.

Žena tvrdí, že požár nezaložila. „Do dnešního dne nevím, jak k tomu požáru došlo," řekla v úterý soudu. V odvolání kritizovala práci policie, která se podle ní dostatečně nezabývala jinými způsoby, jak mohlo k požáru dojít. To, že měl její vnuk ve víně léky, vysvětlila tím, že je dala k sobě a zaměnila skleničky.

Důchodkyni hrozilo až 20 let 

Do šestnáctiletého vězení soud zahrnul i trest za pojistné podvody. Oheň totiž dům zcela zničil a žena se později snažila získat peníze z pojistek. V žádostech o plnění pro pojišťovnu napsala, že příčina požáru je neznámá.

Důchodkyni hrozilo až 20 let vězení, popřípadě i výjimečný trest. Pro jeho uložení však podle soudu nebyl důvod. Znalci uvedli, že žena sice trpí duševní poruchou, pro své okolí ale nebezpečná není.

Čtěte také: Policie navrhla obžalovat muže viněného z vraždy hledače pokladů