Tehdy šlo o útok na vánoční trhy na berlínském náměstí Breitscheidplatz, při němž útočník najel s kamionem do davu lidí. Zahynulo dvanáct osob, mezi nimi i Češka. Dalších osmačtyřicet lidí bylo zraněno, z toho třicet vážně.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.
Jakub Michálek: Lidé nejsou hloupí, hodili přes palubu véčkaře a hodí i Babiše

Caha podle soudu schvaloval i vraždu ruského velvyslance v turecké Ankaře z 19. prosince, když veřejně prohlašoval, že atentátník měl do oběti „nasypat“ víc nábojů.

Podle soudu tak Caha před studenty opakovaně projevoval sympatie k ideologii a organizaci, takzvanému Islámskému státu, který se k útokům přihlásil.

„Za přečiny schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka byl obviněný odsouzen k úhrnnému trestu na sedm měsíců s podmíněným odkladem na patnáct měsíců. Rozsudek je pravomocný,“ uvedla pro Deník mluvčí třebíčského soudu Jaroslava Valášková.

Veřejné líčení se vůbec nekonalo

Obviněnému přitom hrozil trest až na tři roky. Caha rozsudek obdržel formou trestního příkazu, kdy o trestu rozhodl samosoudce Vilém Michálek takzvaně od stolu. Veřejné hlavní líčení se v tomto případě vůbec nekonalo, protože obviněný trestní příkaz akceptoval a nepodal si proti němu odpor. Cahovi tak běží patnáctiměsíční podmínka, během níž nesmí spáchat žádný úmyslný trestný čin, jinak mu hrozí, že půjde na sedm měsíců do vězení.

Odsouzený se proti rozsudku neodvolal, protože nechtěl, aby se celá situace víc vyhrotila. „Podle mě byl syn odsouzen za to, že si o terorismu povídal s kamarády. Čímž se podle mě vracíme do padesátých let minulého století. Byl to hon na čarodějnice,“ vyjádřil se včera otec Cahy.

Na nebezpečné názory studenta policii upozornilo vedení Obchodní akademie a střední školy v Třebíči. „Jeho chování se nám nelíbilo, proto jsme to oznámili,“ uvedla již dříve ředitelka školy Libuše Kolářová.

Videosouhrn Deníku – pátek 3. listopadu 2017
Nejlepší videa dne: kašpárkové divadlo v metru a pes tančící reggae

Média v této souvislosti přinesla informace, že mladík sympatie k Islámskému státu neskrýval, a snažil se pro to získat i své spolužáky. Kromě toho se měl chlubit sledováním videí z poprav a mučení lidí na internetu. Spolužákům měl dokonce ukazovat návod na výrobu bomby stažený z internetu. Někteří studenti z něj kvůli tomu měli údajně strach.

Caha nakonec změnil školu. V médiích se dokonce objevila informace, že měl konvertovat na islámskou víru. „To je absolutní nesmysl, jak by mohl konvertovat k islámu, když dělá v kostele ministranta,“ uvedl ještě mladíkův otec s tím, že se k případu nehodlá zatím dál vyjadřovat.

Filip Caha je v Česku druhým člověkem, který dostal za projevy sympatií k teroristům trest u soudu. Prvním byl Jan Silovský ze Spáleného Poříčí.

Toho zadrželi turečtí celníci, když se přes Istanbul chtěl dostat do Sýrie. Tam chtěl absolvovat výcvik Islámského státu. Krajský soud v Plzni jej za podporu terorismu původně odsoudil ke třem letům vězení. Vrchní soud mu ale trest zpřísnil na šest let.

Jiří Hlavatý
Za nové volby do Senátu nemůžu, ať to platí mí voliči, řekl Hlavatý