„Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné,“ řekl Deníku mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik a dodal: „Skutkový stav byl zjištěn bez důvodných pochybností. Trest uložený soudem prvního stupně je přiměřený.“

Žena (na snímku za svou obhájkyni míří do jednací síně) porodila zdravé dítě, kterému však dala jen několik sekund, maximálně minut života.
Žena dostala patnáct let za vraždu novorozence

PŘEKVALIFIKACE?

Dívka, které v době hrůzného činu bylo devatenáct let, se v rámci odvolacího řízení snažila zpochybnit závěry expertů, že se dítě narodilo živé. Jako další variantu obhajoba nastínila možnost překvalifikace na vraždu novorozeného dítěte matkou s podstatně nižší sazbou. Místo patnácti až dvaceti let by dívce hrozilo vězení od tří do deseti let.

Ze znaleckých posudků podle mluvčího vrchního soudu vyplynulo, že se dítě narodilo živé. Senát také odmítl překvalifikaci s tím, že dívka nebyla po porodu v tak silném rozrušení, aby bylo možné přistoupit k uvedené právní úpravě. Soud nakonec ponechal trest na samé spodní hranici sazby, která činí patnáct až dvacet let. Jako polehčující okolnosti vyhodnotil dívčinu dosavadní bezúhonnost, řádný život a také věk blízký hranici plnoletosti.

TAJILA TĚHOTENSTVÍ

Dívka v říjnu 2015 roku tajně porodila dítě – holčičku – v koupelně rodičů jejího přítele. O těhotenství nikdo z okolí nevěděl.

Dceru porodila do vody. Po chvíli novorozeně vytáhla, zabalila a schovala do skříně. „Dítě i s placentou a pupeční šňůrou, kterou nijak nepodvázala, zabalila do osušky a několika tašek, které ještě stáhla gumou do vlasů. Následně dítě vložila od cestovního kufru a schovala do skříně,“ uvedl státní zástupce.

Mrtvolka byla nalezena až po deseti dnech. Vzhledem ke značnému stupni rozkladu se nepodařilo zjistit přesnou příčinu smrti. Podle znalců holčička zemřela na vykrvácení při nepodvázaní pupeční šňůry nebo na podchlazení.
Žena se hájila tím, že dítě považovala za mrtvé. Vše vyšlo najevo několik dnů po porodu, když si jeden ze svědků všiml, že dívka náhle výrazně zhubla. Vysvětlení, že cvičí a má speciální výživové doplňky, dotyčný nepovažoval za důvěryhodné.

Proto se obrátil na svého známého – policistu. Vzápětí se rozjelo vyšetřování zakončené domovní prohlídkou a hrůzným nálezem ve skříni.

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.
Špalkový násilník, který napadl bývalou přítelkyni, neuspěl s odvoláním