"Měl nepochybně právo se za této situace nějakým způsobem bránit. Použití nože bylo v tomto směru adekvátní," konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Incident se stal v noci 6. listopadu 2015. Předcházelo mu posezení v restauraci, kde Iliev po hádce zřejmě udeřil známou. Ta si telefonicky stěžovala svému bratrovi, který později s kamarády dorazil k Ilievovu domu. Ilieva za pomoci jednoho z přátel napadl a zatlačil ho do chodby, kde se do potyčky zapojil i Ilievův otec a společně se jim podařilo útočníky vytlačit. Iliev pak sebral nůž ležící ve výklenku a bodl iniciátora konfliktu do hlavy. Zraněný muž po dvou dnech v nemocnici zemřel, podle znalců nebylo možné jeho smrt odvrátit žádnou, ani sebevčasnější pomocí.

Pavel Nárožný při odchodu z jednací síně ostravského soudu.
Hororový příběh u soudu: Těla manželů se dosud nenašla

Obžaloba tvrdila, že Iliev vzal nůž do ruky až poté, co agresoři ukončili potyčku a od domu odcházeli. Za mužem prý vyběhl a bodl ho zezadu. Obhajoba naopak trvala na tom, že se útočníci vrátili a Iliev čelil škrcení a bití. Smrtící úder prý zasadil, když k němu byl útočník čelem a on proti němu ve strachu máchal rukama s nožem. Výpovědi svědků události se také lišily. Soudní znalec v posudku uvedl, že rána nožem šla zezadu, připustil ale i variantu, že byla vedena zepředu a napadený zrovna pootočil hlavu.

Státní zástupkyně Radka Michková dnes hájila stanovisko, že o nutnou obranu nešlo. Poukázala na to, že před smrtelným útokem byl konflikt přerušen a že útok byl velice intenzivní - natolik, že nůž se v ráně zlomil a napadenému zůstala v hlavě čepel. "Obžalovaný v té době už rozhodně nebyl v postavení obránce, a nejde proto souhlasit s tím, že by se jednalo o nutnou obranu," argumentovala. Odvolací soud jí ale za pravdu nedal. "Máme za to, že útok ze strany poškozeného nebyl přerušen tím krátkým momentem, kdy se obžalovaný zvedl z podlahy a s nožem vyšel před dům, aby zabránil dalšímu svému napadání," řekl Zelenka.

Místo hrůzy. Dílna rodinné firmy z Horusic je v garáži vedle domu v zástavbě u hlavní silnice. Právě tam ve středu kolem půl deváté večer lupiči zbili tyčemi či pálkami čtyři lidi.
Brutální vražda v Horusicích. Policie obvinila dva cizince

Nutná obrana patří mezi okolnosti, které vylučují protiprávnost trestného činu - stejně jako krajní nouze nebo například oprávněné použití zbraně. Pro splnění podmínek nutné obrany musí obránce "odvracet přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem". O nutnou obranu nejde, pokud je obrana "zcela zjevně" nepřiměřená způsobu útoku.