Desítky policistů a strážníků zasahovaly v noci na neděli u pivnice v Ostravě-Jihu. Důvodem bylo oznámení o protestech asi padesáti hostů, kterým se nelíbilo, že museli opustit hospodu úderem třiadvacáté hodiny, jak nařídili hygienici v souvislosti se šířením nemoci covid - 19. Běžně je zde otevřeno až do třetí hodiny ranní.

Zdroj: Youtube

Na místo se sjely hlídky státní a městské policie. Nechyběli těžkooděnci ani psovodi se psy. „Přijali jsme oznámení o větším počtu lidí, kteří před pivnicí ruší noční klid a dělají výtržnosti. Nelíbilo se jim, že ve 23 hodin museli opustit pivnici. Na místo vyjela městská policie i Policie České republiky,“ uvedla Zlatuše Viačková z moravskoslezské policie.

V celém Moravskoslezském kraji opět začala platit povinnost nosit roušku v MHD a v nákupních centrech, 18. července 2020 v Ostravě.
OBRAZEM: Roušky jsou zpět. Takto v sobotu dodržovali nařízení lidé v Ostravě

Situace byla nepřehledná, podle prvotních oznámení mohlo být na ulici padesát i více protestujících. K pivnici dorazilo na třicet policejních vozů. „Nevěděli jsme, do čeho jdeme. Nechtěli jsme nic podcenit,“ vysvětlila Viačková nasazení většího počtu ochránců zákona i techniky.

Ke zranění ani škodě na majetku podle Viačkové nedošlo, nikdo nakonec nebyl zatčen. „Budeme to dále prověřovat,“ řekla Viačková. Policisté budou zkoumat kamerové záběry a vyslýchat svědky. O tom, zda se jednalo o přestupek nebo trestný čin, je podle Viačkové v této chvíli předčasné hovořit.

K PAPOUŠKŮM NE

Na rozhodnutí moravskoslezských hygieniků o zavedení mimořádných opatření reagoval i provozoval pražského Zoo park centra, které se stará o papoušky. Na svých stránkách vyzval obyvatele Moravskoslezského kraje, aby do jeho centra nejezdili.

Nápisy před budovou KHS Ostrava smazal déšť.
Nejste bohové, vzkazuje Ostrava hygienikům. V pondělí vyrazí i demonstrovat

„Ode dne 19. 7. 2020 je pro zájemce z Moravskoslezského kraje do našeho parku prozatím vstup uzavřen,“ uvedl provozovatel, který se podrobně snažil vysvětlit své kroky související s obavami ze zavlečení nákazy. Po smršti telefonátů, e-mailů a komentářů na sociálních sítích své vyjádření zmírnil a za formulace se omluvil.

„Neměl jsem zájem poštvat proti sobě Moravskoslezský kraj. Mám tam spoustu přátel a část rodiny. Udělal jsem nějaké rozhodnutí. Teď je z toho diskriminace. Hluboce se omlouvám celému Moravskoslezskému kraji, opravdu jsem se vás nechtěl dotknout. Vážím si všech, kteří nám pomáhají a podporují,“ uvedl mimo jiné provozovatel.