Brněnský krajský soud muže původně potrestal za pokus vraždy, vydírání a poškození cizí věci. Podle odvolacího soudu však v tomto případě o pokus vraždy nešlo, úmysl obžalovaného nebyl prokázán.

Muž půjde do vězení za vydírání a poškození cizí věci. „Vrchní soud se neztotožnil s tím, že by bylo možné obžalovaného uznat vinným také pokusem vraždy. Máme za to, že obžalovaný nebyl ani srozuměn s tím, že svým jednáním usmrtí osoby, které se nacházejí v domě. U zvlášť závažného zločinu vraždy je potřeba přímého či nepřímého úmyslu, v tomto případě tyto podmínky nebyly splněny," řekl mluvčí olomouckého soudu Vladimír Lichnovský.

Útok se odehrál na jaře 2014. Auto stálo před domem Lichtenberkovy bývalé partnerky. Žena v domě spala s dítětem, partnerem a dalšími příbuznými.

Lichtenberk auto polil hořlavinou a zapálil. Plameny vůz zničily, sousedka ale zavolala hasiče dřív, než mohl oheň zasáhnout i dům. Lichtenberk zapálení auta doznal a vyjádřil lítost, popřel ale, že by chtěl někoho zabít. Zoufalým způsobem se prý snažil přimět bývalou přítelkyni, aby s ním komunikovala a obnovila vztah. Podle znalců se jednalo v jeho případě o demonstrativní jednání, kterým chtěl obnovit svůj předchozí vztah. „To znamená, že nechtěl usmrtit osoby," doplnil mluvčí soudu.

Muž byl dříve sedmnáctkrát trestán za majetkovou trestnou činnost. „Poslední trest vykonal pouze rok před spácháním trestné činnosti. Jako přitěžující bylo zohledněno také to, že spáchal více trestných činů. Trest v polovině trestní sazby je trestem přiměřeným a zákonným," dodal Lichnovský.