Znásilnění se měl muž dopustit v úterý kolem dvanácté hodiny v obci Lukavec. To v úterý potvrdil i policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že podezřelá osoba byla zadržena a v současnosti je v policejní cele. K národnosti pachatele se Vítek nevyjádřil s tím, že ve věci nyní probíhají úkony trestního řízení. „S ohledem na probíhající vyšetřování nebudeme sdělovat další podrobnosti,“ uvedl.

Ilustrační snímek
Dívku z Terezína měl na poli znásilnit Afričan vyhoštěný z Německa

Informace o tom, že je muž uprchlík, se však rozcházejí. Podle informací Litoměřického deníku totiž šlo o Afričana, kterého v úterý v 7 hodin ráno propustili z výkonu trestu v Drážďanech a z Německa vyhostili. To ale česká policie vyloučila. „K žádnému vyhoštění občanů severní Afriky do České republiky nedošlo,” sdělila policie během středečního odpoledne na twitteru.

Litoměřická státní zástupkyně Věra Šípalová uvedla, že policie pracuje s tím, že pachatel je Afričan, ale přesnou národnost nezná. Policie pravděpodobně podá podnět k návrhu na vzetí do vazby a státní zastupitelství je připraveno podnět akceptovat a podat soudu návrh na vzetí do vazby. Víc se zatím od orgánů činných v trestním řízení nepodařilo zjistit.

Embargo

„Oběť je zvlášť zranitelná, má právo na zvýšenou ochranu. Jde nám o to, aby nebyla sekundárně traumatizovaná,“ vysvětlila embargo Věra Šípalová, které bude věc s největší pravděpodobností přidělena.

K napadení dívky mělo dojít na poli poblíž průmyslové zóny. Podle svědků měli státní policisté chytit pachatele na kruhovém objezdu u Lovosic. Dívku ošetřili nejspíš v nejbližší litoměřické nemocnici, její vedení ale k případu nic neuvádí vzhledem k tomu, že jde o nezletilou osobu.

Jisté je jen to, že ji do nemocnice nevezla záchranka. „Nebyli jsme u toho,“ ujistil Pavel Šebesta ze ZZS Ústeckého kraje.

Násilné komentáře

Událost již sdílel na svém facebooku i předseda SPD Tomio Okamura. „Hnutí SPD prosazuje jako jediná parlamentní strana nulovou toleranci této nezákonné migrace. Co na to řeknou ostatní politici a sluníčkářští novináři, kteří neustále podporují nebo bagatelizují migraci a o SPD lživě prohlašují, že jen migrací strašíme?“ uvedl Okamura.

V podobném duchu reagovali i další lidé. „Kdyby od začátku fungovaly vnější hranice, kolonizátoři si na EU neléčili své špatné svědomí a kontrolovalo se, kdo sem jde, tak se to nestane,“ reagovala například Češka Ester Cicek, která žije tři roky v Severním Porýní. V mnoha komentářích přejí lidé muži smrt. 

Deník mluvil také s příslušníkem saské policie z Drážďan, který se mimo jiné věnuje převozům migrantů po celém Německu, a to jako šéf jednotky. „Jsou to lidé z různých míst, kteří přijeli do Německa a požadují azyl. Zdržují se tady z nejrůznějších důvodů – jsou to váleční nebo sociální uprchlíci či ekonomičtí uprchlíci. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky na základě prověřování určí, kdo zůstane a kdo ne,“ přiblížil policista.

Úřad také rozhoduje o tom, kam budou žadatelé o azyl převedeni. „Pokud žádost zamítnou, dostaneme jako policie úkol dotyčného poslat opět do rodné země,“ doplnil policista.

Převoz azylanta

A jak takový převoz probíhá? Azylanta policie nejdříve hledá v místě jeho bydliště, které mnohdy tvoří ubytovny, ale i velkokapacitní haly za městy. „Pokud ho nenajdeme, celá akce je ukončena a domluví se příští termín. Pokud ano, prohledáváme, jestli něco nemá u sebe, například zbraně, naložíme ho a odvezeme na dané letiště,“ popsal policista.

Na letišti předají azylanta letištní policii a čekají, dokud neodletí. „Letí jako normální pasažér. Stávají se i situace, že hraje divadlo, že mu je třeba zle. Pilot může říci, že ho nevezme. Musí se tedy opět zavolat úřad pro migraci, který rozhoduje, co s ním bude dál,“ dodal policista. Uprchlíci se převážejí i skupinově, jediný rozdíl je v tom, že letadlo startuje speciálně jenom pro uprchlíky.

Benzinová stanice v Losiné.
Ze svědka pachatelem. Mladík se přiznal k přepadení benzinové stanice

V roce 2018 policie odhalila na území Ústeckého kraje 332 nelegálních migrantů. Jde o třetí nejvyšší počet záchytů v republice, na prvním místě je Praha, na druhém je Jihomoravský kraj. Co se týče počtu znásilnění, policie v celé ČR loni vyšetřovala 651 případů, z toho 85 v Ústeckém kraji.

Podobný případ se odehrál loni

Podobný případ znásilnění se odehrál také v minulém roce přímo v Drážďanech. V srpnu mladou 28letou Češku napadl muž ve zdejším parku Großen Garten. Když Češka mířila v neděli ráno z Lennéplatzu, právě v Großen Garten ji muž v bílé košili oslovil, následně srazil k zemi a znásilnil. Dodnes po něm pátrá policie. „Neznámému muži by mělo být asi 30 až 40 let. Byl asi 1,90 metrů vysoký a silný. Měl by mít tmavou pleť a hnědé oči. Měl krátké vlasy a v době zločinu měl bílou košili,“ uvedlo drážďanské policejní ředitelství v prohlášení.

Nelegální migraci tvoří tranzitní nelegální migrace, tedy osoby projíždějící přes Ústecký kraj (Sýrie, Irák, Nigérie) a nelegální pobyt na území. V tomto případě jde o osoby, které v Ústeckém kraji pobývají nelegálně, propadlo jim vízum nebo nemají povolení k pobytu (Ukrajinci, Moldavané). „Ilegální migranti se objevují v Ústeckém kraji nejčastěji na dálnici D8 v mezinárodních autobusových spojích, v kamionech či v dodávkách. Nejčastěji se ukrývají v přívěsech a návěsech kamionů mezi převáženým zbožím,“ uvedla mluvčí krajské policie Šárka Poláčková.

Anna Kroft.
Cizinka polila kyselinou sírovou tři lidi. Bála jsem se, tvrdí