„Je pravděpodobně, že do dějiště se na závodníky přijede podívat asi deset tisíc diváků," předpokládají ústy mluvčí Dagmar Sochorové, jablonečtí policisté.

V době konání závodů budou plně vytížena všechna ubytovací zařízení a parkovací plochy. To přináší i pravděpodobnost zvýšení zločinnosti, a to zejména v oblasti krádeží motorových vozidel a vloupání do nich, krádeží odloženého lyžařského vybavení a v neposlední řadě i vloupání do rekreačních objektů.

Policisté připravili na celou dobu konání závodů bezpečnostní opatření, jehož cílem je v co největší míře zabránit páchání trestné činnosti. Dále ve spolupráci s pořadateli a obecní policií budou policisté zajišťovat bezpečnost a plynulost silničního provozu a veřejný pořádek. „Ve společných hlídkách budou ve službě s našimi policisty i policisté z Polska," doplnila Dagmar Sochorová.

Patnáct kol

Vzhledem k nedostatku sněhu se všechny závody pojedou na náhradních okruzích v délce čtyři kilometry, na které budou závodníci vyrážet ve startovních blocích v maximálním počtu 400 běžců. Pro každý blok je vyhrazen přesný čas startu a trať bude pro něj rezervovaná na dvě hodiny.
Patnáct bylo horolezců, kteří stáli u zrodu legendy Jizerská 50 a kteří zahynuli v roce 1970 pod kamennou lavinou v peruánském Huascaránu. A na patnáct kol se pojede o šestačtyřicet let později ČEZ Jizerská 50, aby uctila jejich památku.

Od letošního roku bude rovněž navždy vyřazeno prvních patnáct startovních čísel na počest zahynulých horolezců.

„Přípravy na Jizerskou 50 jsou letos mimořádně vyčerpávající. Jsme moc rádi, že se nám podařilo připravit náhradní okruh v délce čtyři kilometry pro všechny závodníky a udržet tak tradici naživu, přírodě navzdory. Elitní běžci navíc odjedou v závodě patnáct kol, každé za jednoho účastníka Expedice Peru 1970. Bude to mimořádně silná připomínka historické tradice Jizerské 50," popsal David Douša z organizačního výboru. „Navždy také vyřadíme prvních patnáct startovních čísel a nikdy už se s nimi na Jizerské 50 závodit nebude. Patří horolezcům a jejich historickému odkazu."

Změna formátu elitního závodu, který je součástí prestižního seriálu dálkových běhů Visma Ski Classics, si vynutí organizační změny proti původnímu plánu. Muži i ženy z elitní skupiny budou startovat současně už v 8.30. Vzhledem k tomu, že se závod pojede na okruhu v délce 3-4 kilometry (nemusí zcela kopírovat trasu pro hobby běžce), dojde zároveň na vyřazovací souboje mezi závodníky. Ti, kteří budou dostiženi o celé kolo, budou muset ze závodu odstoupit.

Doprava

Dnes nebude doprava v Bedřichově nijak omezena a závodníci mohou využít dostupných parkovacích míst do naplnění jejich kapacity. V sobotu a v neděli bude Bedřichov v době od 6.00 do 9.00 pro dopravu uzavřen a vjezd bude umožněn jen držitelům parkovacích karet.

Pro závodníky je zdarma v pátek, v sobotu a v neděli k dispozici kyvadlová autobusová doprava z Liberce a Jablonce. Kyvadlová autobusová doprava bude v provozu i po skončení závodů.

Uzavírka

Krátkodobá úplná uzavírka silnice č. III/29022 proběhne v sobotu a v neděli vždy od 6 do 9 hodin od křižovatky se silnicí č. III/29029 (u penzionu UKO) až na území okresu Liberec k České chalupě.

Objízdná trasa bude vedena obousměrně z Janova n. N., Jablonce do Liberce po silnici č. III/29029 a č. III/29024 přes Lukášov, Kunratice a dále na Liberec směr Česká chalupa.

V době úplné uzavírky bude zajištěna možnost průjezdu dopravní obsluhy a vozidel s povolením k vjezdu, které vydává pouze Obecní úřad Bedřichov pro místní občany a majitelé nemovitostí. Více k dopravě naleznete na webových stránkách jiz50.cz a bedrichov.cz.