„Samozřejmě jsme museli zareagovat na bezpečnostní situaci v Evropě," vysvětlila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová. Opatření podle ní odpovídá prvnímu stupni ohrožení terorismem.

Policisté budou v úzkém kontaktu s pořadateli i bezpečnostní agenturou, která bude na akci zajišťovat pořádek. „Budeme monitorovat dění v areálu, k dispozici budeme mít pyrotechniky a nasazeni budou například i psovodi," uvedla dále Šrýtrová a upozornila, že letos budou návštěvníci při vstupu muset projít detektorem kovu.

Kontrolám se nevyhnou ani zásobovací vozy vjíždějící přímo na místo konání akce. „Určitě nás bude zajímat, proč má zmrzlinář u sebe sekyrku," poznamenala s lehkou nadsázkou Vladimíra Šrýtrová.

Podle ní se však hudební fanoušci nemusí obávat policejních manévrů.

Kontroly řidičů budou probíhat podobně jako v předchozích letech. Policisté se zaměří i na odjíždějící návštěvníky, u nichž je větší pravděpodobnost, že opouští festival v bujařejší náladě, než dovoluje zákon.

Policie zároveň upozorňuje návštěvníky, aby nenechávali cennosti v zaparkovaných autech. Parkování pro návštěvníky akce bude zajištěno nedaleko sportovního areálu na louce, kam je příjezd z ulice Brunclíkova a Česká naproti Koloře.

Podle Šrýtrové očekávají letos organizátoři Benátské návštěvnost až dvacet tisíc lidí. Akce potrvá v libereckém Vesci do neděle.