„Nově jsme se dozvěděli, že zraněný muž mluvil s policistou," objasnil svůj návrh státní zástupce Radim Kadlček. Reagoval tak na výpověď policistky, která se jako první s kolegou u případu objevila. Podle ní měla oběť jejímu kolegovi říct, že byla napadena zezadu.

K dramatické události, po které zůstal ležet na silnici muž ukrajinské národnosti s přeraženou páteří, došlo v červenci 2014. Skupinka místních obyvatel grilovala na zahradě a hojně popíjela alkohol, když v nočních hodinách procházela kolem dvojice Ukrajinců. Po výměně nespecifikovaných slovních útoků, spíše výkřiků, měl obviněný Daniel Palivec vyběhnout se svým kamarádem ze zahrady za muži. Jeden z Ukrajinců se dal na útěk, druhý skončil s těžkým zraněním, kterým později podlehl.

ZEMŘEL NA UKRAJINĚ

„Muž zemřel v nemocnici v Užhorodě, kam byl přemístěn z liberecké nemocnice. Jak se vyjádřil soudní znalec, přesun mu sice neprospěl, muž byl ale v tak vážném stavu, že by zranění mohl podlehnout i v liberecké nemocnici," vyjádřil se už dříve Kadlček. Obviněný se hájí tím, že jej muž napadl. Hlavou jej měl trefit do rozkroku. Jak u minulého líčení vypověděla jedna ze svědkyň, pokoušeli se zraněného muže postavit na nohy. Záchranku měl zavolat sám obviněný.

Objasnit, k čemu osudnou noc došlo, měl včera před soudem i kamarád mrtvého. „Z toho domu vyběhli chlapi. Dva nebo tři. Já jsem utekl, Michail tam zůstal. Nevím proč," sdělil soudu svědek. Podle spisu se však měla oběť vyjádřit, že jsou „dva na dva".

PROBLEMATICKÁ MINULOST

Podle státního zástupce použil šestadvacetiletý obžalovaný nepřiměřené násilí. Ten však vinu popírá. Palivec se už dříve u soudu přiznal, že v době, kdy žil v Děčíně, se hlásil k hnutí skinheads.

Po přestěhování do Jablonce nad Nisou chtěl podle něj udělat za svou problematickou minulostí tlustou čáru.