Dozorčí rada jim neprodloužila mandát, který jim vyprší za dva dny. Jenže celé je to trochu ve stylu pohádky O chytré horákyni obutá, neobutá, rozhodnuto, nerozhodnuto. Dozorčí rada, která byla v úterý, totiž na program bod o prodloužení či neprodloužení mandátu vůbec nezařadila.

„Je to nezodpovědné, alibistické chování. Nikdo neřekl, zda to Nečesaný dělá špatně nebo dobře, prostě mu nechali bez zdůvodnění vyšumět mandát," rozčiluje se Batthyány, který je sám členem Dozorčí rady. Na úterním jednání ale nebyl.

„Obávám se, že se uvolněná místa v představenstvu stanou předmětem politického kšeftování po krajských volbách." Tibor Batthyány

Nečesaný byl původně předsedou představenstva. Poté, co ho policie obvinila z přijímání úplatku, byl v uvozovkách odklizen na pozici místopředsedy. V červnu 2015 chtěl sám rezignovat, aby kvůli tomu nepoškozoval dobré jméno nemocnice, ale Dozorčí rada se za něj tehdy postavila. Teď nad ním spíš myje ruce.

„Když jsem se ptala, kde je tento bod v programu (čekala jsem, že to bude aspoň v bodu „různé"), odpověď byla, že tento bod nebude zařazen. A že prý na dalším postupu nebyla nalezena politická shoda. No, aby byla nalezena, když k tomu nikdo z kraje (předsedkyně, radní pro zdravotnictví ani hejtman, všichni ze Starostů) žádné jednání nikdy nesvolali. Tolik fakta. Co to znamená, ať si každý vyvodí sám," okomentovala členka Dozorčí rady Zuzana Kocumová (Změna pro LK).

VOLEBNÍ HRÁTKY?

Podle předsedkyně Dozorčí rady Leny Mlejnkové ale není nutné dělat z komára velblouda. „Panu Nečesanému a Trpišovskému teď končí mandát a shodou okolností je to zrovna před krajskými volbami. Nechtěli jsme proto nové vedení kraje ničím zavazovat. Chceme rozhodnutí o tom, kdo bude v představenstvu krajské nemocnice, nechat až po volbách," vysvětluje Mlejnková.

S tím ale Batthyány nesouhlasí. „Krajská nemocnice je největší firmou ve městě s dvěma a půl tisíci zaměstnanci. Nelze k ní přistupovat podle toho, jak dopadnou volby. Bojím se, aby se uvolněná místa v představenstvu nestala po volbách předmětem politického kšeftování," řekl.

NIC SE NEMĚNÍ

Podle Mlejnkové se ale pro chod nemocnice nic nemění. „Pan Nečesaný dál zůstává jako zaměstnanec na pozici ředitele, smlouva s panem Trpišovským se řeší, aby tady mohl dál zůstat. Je jen náhoda, že teď vypršel mandát zrovna jim, kdyby šlo o jiné členy, volili bychom stejný postup," hájí se Mlejnková s tím, že nové vedení kraje by si mělo určit, jakým směrem se má nemocnice ubírat a podle toho vybrat lidi do představenstva. Město Liberec, které je minoritním vlastníkem nemocnice, k tomu může jen přihlížet. „Máme jen 15% podíl, s tím moc nezmůžeme," dodal primátor.

Vyjádření Luďka Nečesaného k postoji Dozorčí rady se nám nepodařilo získat.