- Kvůli rozvodněné řece Smědé je uzavřená komunikace III/0353 v úseku od křižovatky se silnicí III/0352 Černousy – Boleslav (cca km 2,100 – 3,000).
"Očekáváme, že uzavírka bude platná do zítřejších ranních hodin," uvedla mluvčí krajského úřadu v Liberci Markéta Dědková.

- Předlánce na Smědé hlásí druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina řeky dosáhla před půl šestou večer hranice více než 220 centimetrů. Voda tam zaplavuje louky. na komunikaci se nedostala.

- "Hasiči zapytlovali riziková místa, žádný z objektů voda zatím neohrožuje. Hasiči jsou na nohou v celé oblasti frýdlantského výběžku, kde monitorují vodní toky, dovybavují se materiálem na pytlování a čerpání," uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

- Do 18. hodiny byli voláni hasiči v Libereckém kraji téměř k šedesáti událostem. Převážně šlo o popadané stromy napříč celým krajem.

- Prognóza ČHMÚ stanovuje dvacetiprocentní šanci na pokoření třetího stupně – ohrožení – do osmé hodiny večerní. Zřejmě jej řeka ale pokoří ještě dříve. Už nyní je nárůst strmější, než předpovídá prognostická křivka.

- „Je to otázka dvou tří hodin," řekl o vyhlášení prvního stupně krátce po čtvrté hodině odpolední starosta Višňové Tomáš Cýrus. Vesnice na řece Smědé hlásila výšku hladiny na 190 centimetrech, přitom ještě v pravé poledne nebylo v korytě řeky podle přehledu ČHMÚ ani půl metru vody. „Povolali jsme hasiče a chystáme příslušná opatření," dodal. Řeka Smědá se od druhé hodiny stala nejproblémovějším tokem na Liberecku, když neustále stoupá. Tamní Bílý Potok už hranici bdělosti pokořil.

- Po druhé hodině odpoledne stoupá hladina zejména na řece Smědé. Podle ČHMÚ hladina řeky stoupá vytrvale. "Zatím nezaznamenáváme přílišné skoky," uvádějí hydrometeorologové. Jedinou výjimkou v tomto ohledu je vesnice Višňová, kde se hladina Smědé dostala přes 120 centimetrů. V dalších lokacích na řece se ale hladina drží pod hranicí jednoho metru. Situace na Lužické Nise se v posledních desítkách minut příliš nemění a voda se drží přibližně na stejné úrovni, tedy těsně pod hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

Od polední dvanácté hodiny výraznější vzrůst hladin zaznamenaly stanice na řece Smědé ve Frýdlantu (74 cm) a Bílém Potoku (60). Stoupá také Lužická Nisa u Hrádku nad Nisou (75). Voda v korytě řek se ale ve těchto lokacích nadále drží poměrně hluboko pod hranicí prvního povodňového stupně. Překonala jej zatím pouze Lužická Nisa v Liberci, která se mezi jedenáctou a třináctou hodinou držela na hranici devadesáti centimetrů. Po třinácté hodině však hladina spadla pod hranici pětaosmdesáti centimetrů a nadále by měla klesat.

Po jedenácté hodině překročila hranici prvního stupně povodňové aktivity Lužická Nisa. Stanice ČHMÚ v Liberci eviduje hladinu přesahující 90 centimetrů, hranice prvního stupně leží na 85 centimetrech. Ostatní toky na Liberecku zůstávají stále v normě. Hladina většiny z nich mírně stoupá.

Na tocích v povodí Lužické Nisy (Lužická Nisa, Mandava, Smědá), v povodí horní Jizery a na Kamenici očekávají meteorologové druhý stupeň povodňové aktivity. Zejména na Smědé nelze vyloučit krátkodobé dosažení 3. stupně. Ojediněle se hladiny řek podle Českého hydrometeorologického ústavu zvednou i na malých a středních tocích v ostatních povodích, které budou zasaženy intenzivními srážkami.

"V noci na čtvrtek a ve čtvrtek přes den i nadále očekáváme na většině území déšť, místy vydatný. Zejména na horách na severu a severozápadě budou úhrny přes 35 mm za 12 hodinu Na návětří Krušných, Jizerských hor a Krkonoš můžou ojediněle dosahovat úhrny i přes 50 mm za 12 hod. Srážky budou ve čtvrtek večer postupně slábnout," uvádí výstraha.

Martin Zíta