I když na něj mnozí nadávají a zpochybňují především jeho bezpečnostní politiku, může být Facebook, rozsáhlá webová sociální síť, vítaným pomocníkem při propagaci a komunikaci. Radnice měst v regionu však tento způsob až na výjimky nevyužívají. Svůj oficiální profil má na Facebooku jen Dubá a Doksy.

Právě město u Máchova jezera bylo vůbec prvním na Českolipsku, které se v roce 2009 na sociální síť přidalo. Doksy mají přes 1 400 fanoušků, tedy lidí, kteří jejich stránky sledují. Kromě pozvánek tu radnice upozorňuje na zprávy týkající se Doks nebo se pídí po názorech obyvatel na nejrůznější témata.

„Velkou výhodou je rychlost, kterou můžeme s různými tématy oslovit především mladou generaci, která v lepším případě nahlédne do místního zpravodaje, nikoliv však na vývěsku," říká dokská starostka Eva Burešová. Sama není zastáncem Facebooku pro soukromé účely. „Myslím, že kdyby byla tato síť využívána především pro veřejné účely, informace odtud by byly v naší společnosti potřebnější," dodává.

Město Dubá má svůj profil od letošního března. Některá města populární síť využívají jen pro propagaci kulturních a společenských akcí, své aktivní stránky mají kulturní organizace například v Kamenickém Šenově a v Novém Boru.

Největší město v regionu Česká Lípa o oficiálním facebookovém profilu uvažuje už delší dobu. „V současnosti se zkoumají nejrůznější možnosti prezentace České Lípy na sociální síti. Lidé mají nyní možnost diskutovat na webových stránkách Městských novin, které se téměř denně aktualizují," potvrzuje mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.