„Ve výrobku byl zjištěn nepovolený přídavek sladidel. Med tak nevyhověl specifikaci čistého medu," popsal mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Podle něho rozbor prokázal přítomnost sladidel v kilovém balení medu šarže L.07.02.16.

Stejně jako v minulosti se potvrdilo, že ne každý med je tak kvalitní, jak je uváděno na obale. Rozborem neprošel koncem dubna med společnosti JSG med, který byl podle výsledků doslazován sladidly. Do medu přitom nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky včetně přídatných látek. Takový med nabízel před nedávnem jeden z libereckých obchodů.

O nešvaru, který se objevuje hlavně ve velkých obchodních řetězcích, moc dobře ví včelaři. Doslazování je podle nich častým jevem.

„Včelaři běžně nemají možnost přidávat do medu sladidla. Každopádně k takovým věcem dochází," popsal Deníku předseda okresního výboru Českého svazu včelařů Vladimír Davídek. Doslazovaný med může pro běžného spotřebitele vypadat na oko přijatelněji, než ten který nabízí přímo včelaři. Opak je ale pravdou.

„Běžný zákazník jen těžce zjistí, jestli je med doslazovaný. Takový med vydrží mnohem déle tekutý a jen tak nezcukernatí. Chuťově je navíc úplně jiný. Rozhodně je ale méně kvalitní," doplnil včelař. Ten zároveň poukázal na to, že zcukernatělý med je jen známkou kvality.

Český med patří mezi nejkvalitnější v Evropě. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku „Český med" jsou přísnější, než evropská směrnice i česká vyhláška ministerstva zemědělství. Získat takovou známku proto není jednoduché.