O dalším postupu rozhodne rada města po Novém roce, řekla v pátek mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Město si potřebuje půjčit sto milionů korun, aby mohlo od MVV Energie CZ koupit majoritní balík 65,78 procenta akcií Jablonecké teplárenské a realitní společnosti (JTR) a zabránit tak rozpadu soustavy a dalšímu zdražování tepla. Jednání ale váznou právě kvůli nejasnému financování.

JTR zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994. Ve městě je na teplárnu napojeno kolem 8500 domácností a 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Teplo v Jablonci ale patří k nejdražším v zemi, domácnosti platí 799 korun za gigajoule. "Odpojují se kvůli tomu nejen jednotlivé domy, ale celá bytová družstva a hrozí rozpad soustavy," řekl již dříve ČTK primátor Petr Beitl (ODS). Teplárnu chce proto radnice převzít, před 13 lety přitom majoritní balík akcií sama prodala.

Jablonec dnes drží v teplárenské firmě minoritní podíl 34,22 procenta, stanovy ale dávají zástupcům města ve firmě značné pravomoci. Mají právo veta například při zdražování tepla, jejich souhlas vyžadoval i plán revitalizace za 300 milionů korun, který měl zefektivnit centrální zásobování teplem, snížit ztráty i cenu tepla. MVV ale podle Beitla podmiňovala investici změnou stanov, která by výrazně oslabila pozici města ve společnosti a také jeho vliv na ceny tepla. Proto návrh radnice odmítla, i když podle Beitla proti samotné revitalizaci nic nemá.

Kvůli zmařené revitalizaci a ztrátě přislíbené evropské dotace teď MVV Energie Jablonec žaluje. V arbitráži vymáhá náhradu škody 83,407 milionu korun, o něž údajně zamítavým stanoviskem Jablonce přišla. Jablonec podle MVV zneužil svých akcionářských práv, když projekt nepodpořil. Město se nechová jako dobrý hospodář, uvádí se v žalobě. MVV nechce žalobu příliš komentovat, právě proto, že stále pokračují i jednání o odkupu akcií, za něž město nabízí 200 milionů korun.