Proč jste si pro návštěvu v Liberci vybral Krajskou vědeckou knihovnu a synagogu?

Protože je to určitý symbol. Jednak tato knihovna je velmi známá stavba a i když nejsem z Liberce, tak o ní vím. Za druhé je to knihovna, která řeší takové bolavé otázky historie 20. století, kde se stýkal český a německý vliv a pokud se nepletu byla postavena ze společných českých a německých prostředků. A synagoga určitě odráží také těžkou historii židovského obyvatelstva před a během druhé světové války.

Jak na vás působí Liberec v porovnání s dalšími městy, které navštěvujete v rámci kandidatury?

Liberec je krásné město. Myslím, že v porovnání s jinými městy v republice je na tom Liberec ještě velmi dobře. Vím, že tu jsou jisté problémy, ale ty jsou všude. Liberec vyniká v krásném napojení na sport, průmysl a univerzitu. O další rozvoj tohoto krajského města bych strach neměl.

Všichni kandidáti čelíte otázkám co konkrétně můžete pro daný kraj či město s pravomocemi prezidenta, které jsou velmi omezené, dokázat…

Jako kandidát na prezidenta se pokouším znát konkrétní problémy jednotlivých krajských měst. Cestováním a tím, že jsem publikoval poměrně rozsáhlý program, chci dokázat, že i když jako případný prezident nebudu moct téměř nic udělat, tak že o těch problémech vím.

Návštěvu Liberce jste spojil i s dalšími městy…

Nejprve jsem zavítal do horského Harrachova, kde jsem se podíval do tamní Sklárny Novosad a syn. Tady se mi opravdu velmi líbí podnikatelský nápad propojení sklárny s pivovarem. Poté jsem přijel do Liberce, prohlédnout si krajskou knihovnu a synagogu. Odtud pojedu ještě do Jablonce nad Nisou na setkání s místními podnikateli.

Kdo je kandidát Vladimír Dlouhý?

- Ekonom, vysokoškolský pedagog, poradce
- V 90. letech byl nejmladším a nejoblíbenějším politikem československých a českých vlád za Václava Klause
- Z politiky do soukromého sektoru odešel v roce 1997
- Člen takzvané Pačesovy energetické komise
- Člen NERV a řady mezinárodních ekonomických organizací
- Zakladatel neziskové vzdělávací organizace Prague Twenty
- Hovoří pěti jazyky