Za poslední dva roky se prý počet těchto hospod v našem kraji zesedminásobil. Aktuálně nabízí na území Libereckého kraje vodu z vodovodu 92 zařízení, 31 v samotném Liberci.

„Měsíčně si ji u nás dává asi 200 lidí. Přijde mi, že každý druhý chce kohoutkovou. A třeba džus už na přání neředíme ničím jiným," potvrzuje trend provozní vedoucí libereckého PUBu v Pražské ulici Martina Vancová.

V České republice vodu z kohoutku podává již přes 1 900 restaurací. Ještě donedávna bylo objednání vody z vodovodu odměněno buď zavrtěním hlavy, v horším případě ocejchováním coby onuce. Brzy si ale první provozovatelé uvědomili, že nabízet kohoutkovou vodu jim uvolní sklady a přitáhne zákazníky, kteří nechtějí za 2 decilitry Aquily zaplatit 30 korun. A udělají něco pro životní prostředí.

„Nebavilo nás v restauracích poslouchat výmluvy, proč nedostaneme vodu z kohoutku. Z cestování jsme měly zkušenost, že třeba v Portugalsku nebo Finsku je normální dostat k objednávce karafu vody," připomínají Zuzana Cabejšková a Marta Zveibil Hrubá, zakladatelky občanského sdružení, které mapuje „vodové" restaurace.

Argumenty odpůrců přitom byly často směšné: odvolávali se na hygienu. Voda je přitom pitná a musí být všude stejná. „Z analýz je patrné, že je nízká tvrdost vody z ÚV Bedřichov, která zásobuje Liberec. To znamená, že není třeba používat domácí filtry, protože by zbytečně odebíraly potřebný vápník a hořčík. Dle rozboru má voda v Liberci jen minimum dusičnanů. Všechny ostatní parametry také splňují hygienickou vyhlášku," potvrzuje Zuzana Cabejšková, předsedkyně sdružení.

Přesto je nabízení nebalené vody čistě na rozhodnutí majitele. Třeba v libereckých Ztrátách a nálezech za karafu „kohoutkové" vody chtějí 15 Kč. „Je to rozhodnutí majitele. Kdyby byla zdarma, každý by ji pak chtěl," reago