Na tři sta zájemců o akci Koulení chleba 2015 se sešlo v sobotu ve Struhách u Turnova. Na trať recesistického závodu pak vyrazilo přesně 67 soutěžících všech věkových kategorií. Slalom s tříkilovým pecnem absolvoval i moderátor celé akce Roman Šebrle.

„Vedle hlavní soutěže si účastníci mohli například vyzkoušet jízdu zručnosti na pekařském retrokole nebo zábavný pětiboj," přiblížila Lenka Gecková ze společnosti Parliamo, která akci mediálně propagovala.

Za telefon

Sympatie publika si získala dvanáctiletá Karolína Janatková, která absolvovala všechny rozběhy bez jediné chyby a svou kategorii děti od 7 do 15 let suverénně vyhrála. „Jsem moc šťastná. CoolPhone si hned vyměním a starý telefon dám taťkovi," reagovala bezprostředně vítězka na dotaz Romana Šebrleho, co udělá s novým mobilem.

Absolutním vítězem se stal Jakub Wambach, jenž uspěl jak v kategorii mužů, tak i ELITE. Právě v této disciplíně porazil olympijského vítěze. „Do dalšího ročníku budu muset potrénovat, slibuji," řekl Roman. Mezi ženami byla stejně jako loni nejlepší Dana Vitoušová.

Akci si nejvíce užily malé děti. Kromě slalomu, za který byly všechny odměněny, tu pro ně pořadatelé připravili doprovodný program zábavný pětiboj o sladké výhry, malování na obličej nebo bublinárium. Jízda zručnosti na pekařském retrokole dala zabrat i těm nejzkušenějším řidičům. Vítězství v této disciplíně si nakonec odnesl Pavel Tomeš v čase 19 sekund. „Na kole mi to docela šlo, jen stabilita na tom mokrém trávníku byla horší," svěřil se.

Koulelo se za chleba

Již potřetí se ve Struhách koulelo na podporu tradičního výrobku chleba.

„Víte, v naší zemi je dnes kladen důraz hlavně na nízkou cenu bochníku, a ne na jeho kvalitu. Část výrobců tomuto diktátu podléhá a důsledkem je, že za potraviny potažmo chleba se vydává něco, co s kvalitním pecnem nemá nic moc společného. Bohužel tomuto trendu jde na ruku i náš stát, který nejenže kvalitu potravin důsledně nesleduje, ale dokonce některé potravinářské normy průběžně změkčuje. Třeba umožňuje, aby se přidával tvrdý chléb do těsta chleba nového," dodal Jiří Mikula, hlavní pořadatel Koulení chleba 2015 a majitel Pekárny a cukrárny Mikula.

Závodní pecny přijdou do stájí

„Jsem pekař a vím, že chléb je boží dar, kterým se nemá plýtvat. Rád bych proto upozornil, že závodní pecny jsou chleby staré, neprodané a zabalené ve fólii. Po akci bochníky rozkrájíme, usušíme a věnujeme jízdárnám ke zkrmení," konstatoval Mikula, který již nyní přemýšlí, kam Koulení chleba napřesrok dále posune.