Zdražení se přitom dotkne zejména studentů a seniorů, kteří si výrazně připlatí.

Důvodem zdražení regionální dopravy jsou podle krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka (SLK) neustále rostoucí náklady na dopravu. Celkem ceny vzrostou asi o pět procent. Nejzásadněji ale dopadne zdražení na studenty, seniory a cestující na tramvajové trati Liberec Jablonec nad Nisou.

Podle hejtmana Martina Půty (SLK) však bylo nezbytné narovnat rozdíly v dopravě, zejména pak zlevněné předplatné pro seniory nad 65 a studenty na tramvajové trati Liberec - Jablonec nad Nisou.

Dnes stojí měsíční předplatné na tramvaj 300 korun, za autobus a vlak ale studenti zaplatí 530 korun. „Předplatné v tramvaji je výrazně levnější než pro autobus a vlak a my to chceme postupně sjednotit, předplatné na tramvaj se proto zvýší na 430 korun," vysvětlil radní Mastník.

Zdražení se ale dotkne i seniorů nad 70 let, kteří měli možnost od letošního roku cestovat na seniorpasy zdarma. Letos je stojí seniorpas 200 korun a příští rok si připlatí dalších 300 korun.

Proti zdražení protestoval ve čtvrtek i krajský klub zastupitelů za ČSSD. „Veřejná doprava nikdy nebude výdělečná, na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že je její podpora výrazně ekonomicky a ekologicky výhodná," konstatovala předsedkyně klubu Lenka Kadlecová.