Už za necelé dva týdny se rozhodne, zda bude vepřín v Mimoni patřit městu. Radnice má jasný cíl; odkoupit místní velkovýkrmnu prasat a zbavit se tak zápachu, který se hlavně v letních měsících line přes celé město.

Areál vepřína se město bude snažit získat prostřednictvím aukce, která proběhne již 6. září. Kvůli účasti v aukci se bude také na pátečním zastupitelstvu města Mimoň měnit rozpočet. Do něj je nutné zahrnout úhradu kauce za účast v aukci. Ta činí 750 000 korun. Vyvolávací cena areálu pak činí 12 milionů korun.

Zemědělský areál určený k chovu prasat a selat má necelý devadesát metrů čtverečních. Celou plochu vepřína tvoří stavby vepřínů, vodárny, rozvodny elektrické energie, budovy s kancelářemi, šatnami, sociálním zázemím, kotelnou, dílnou. Nechybí ani garáže, sklady a parkovací přístřešky.

V červnu zastupitelé města Mimoň schválili uzavření úvěrové smlouvy na 45 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že znečišťování Mimoně zápachem z velkovýkrmny prasat představuje významné znehodnocení podmínek pro život občanů a má vliv i na investování v našem městě, je jediným řešením, jak zajistit dobré podmínky pro rozvoj města, zrušení chovu prasat v tomto zařízení," uvedl již dříve Stanislav Baloun, místostarosta Mimoně.

Konkurence

Městu Mimoň bude v aukci pravděpodobně konkurovat německá firma Straathof, která měla dosud vepřín v pronájmu. Areál jim pronajímal majitel vepřína, který se před časem dostal do insolvence. Firma Straathof zde od roku 2014 chovala dvanáct tisíc prasat.

Vepři, kteří se na farmě vykrmovali a poté mířili na porážku, byli podle místních nejvíce cítit hlavně v parných letních dnech. Značný zápach se ale také šířil při převozu kejdy.

„Konkurence bude velká, nemáme přesně potvrzeno, kdo bude mít kromě nás o prasečák zájem. Nyní nám nezbývá nic jiného, než požádat obyvatele, aby na nás mysleli a drželi nám palce," uvedl starosta města Mimoň.

Co potom

Vedení města se obává, že s novým majitelem se situace vepřína vrátí do roku 2014, kdy byl zápach nejhorší. „Získá-li to podnikatel, který v oblasti vepřového masa podniká, tak samozřejmě tam naveze zase těch 12 tisíc prasat, která zde byla právě v roce 2014," upřesňuje Stanislav Baloun s tím, že do dalších dvou dosud nevyužívaných hal by se vešly další tisíce kusů dobytka.

Město ani občané už nechtějí, aby se zápach linul skrze město, i proto mají radní připravené takzvaná zadní vrátka. „Pro případ, že ve veřejné soutěži nebudeme úspěšní, schválilo zastupitelstvo města změnu územního plánu, kterou ruší funkci umožňující rozvoj chovu prasat v areálu velkovýkrmny," vysvětluje místostarosta Baloun.

Jak by město areál v případě úspěšné koupě využilo, zatím oficiálně neřeší. „Možnosti dalšího využití konzultujeme," dodává.