„Stížnosti byly zamítnuty, protože byly shledány nedůvodnými. Usnesení o odložení věci tak nabylo právní moci," informoval krajský státní zástupce Radim Kadlček.

K incidentu, který stál jednoho z útočníků život, došlo na Nový rok, asi půl druhé hodiny po půlnoci, u železniční trati na okraji města směrem na Desnou. Skupinka Romů napadla třiašedesátiletého seniora, který měl u sebe legálně drženou zbraň, z níž vystřelil po dvaadvacetiletém mladíkovi a jeho o dva roky starším bratrovi.

„Střelci nezbyla jiná varianta efektivní obrany," konstatovala před časem tehdejší náměstkyně krajského státního zástupce a nynější vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Kluzký terén

Státní zástupce při vyhodnocování případu spočítal veškeré dostupné a prokázané okolnosti, jako že muž byl napaden na odlehlém místě, za tmy a na kluzkém terénu. Jeho šance navíc výrazně oslabil nižší věk útočníků a ozbrojení jednoho z nich. Navíc ho napadli ze zálohy a povalili na zem.

První informace o tom, že střelec nejspíš jednal v nutné obraně, se objevily už po rekonstrukci případu, která se odehrála dva týdny po střelbě. Již tehdy státní zastupitelství vyloučilo spáchání trestného činu vraždy či jiného trestného činu směřujícího k usmrcení dalších osob. „Rovněž byly vyloučeny jakékoli rasové či majetkové pohnutky," vysvětlovala v lednu Bradáčová.

Dvaadvacetiletého útočníka senior zasáhl smrtelně a jeho o dva roky mladšího bratra zranil v oblasti hrudníku.

Kolem případu se okamžitě strhla doslova hysterie, protože jím eskalovalo napětí, které v Tanvaldu vládlo a dosud vládne mezi majoritou a Romskou komunitou.

Věc byla smetena ze stolu

Místní Romové i romští aktivisté z celé republiky byli střelbou pobouřeni a na státním zastupitelství v Jablonci jen několik dní po střelbě přistálo trestní oznámení pro vraždu. Známý brněnský romský aktivista Karel Holomek chtěl ověřit postup státního zastupitelství při řešení případu novoroční střelby v Tanvaldu. „Byl jsem veden snahou, aby nebyla záležitost smetena ze stolu," vysvětloval Holomek, přičemž zpochybnil fakt, vyřčený státním zastupitelstvím, že případ neměl rasový podtext.

Jenže rasové či majetkové pohnutky byly nakonec vyloučeny a po zamítnutí stížnosti proti verdiktu sebeobrany nyní státní zástupce začne vyhodnocovat napadení seniora skupinou Romů. Tedy situaci, která střelbě předcházela. „Co se týče případné trestní odpovědnosti dalších osob, tak to bude nyní zvažováno," uvedl Radim Kadlček.