Opravy léta chátrající památky začaly před dvěma lety. Když vše půjde podle plánu, měli by se obyvatelé Dubé dočkat v roce 2018 otevření kulturního sálu.

Zastupitelé v květnu schválili dodavatele na třetí etapu rekonstrukce sálu a technické zařízení budovy. Do letošních úprav město investuje téměř tři miliony korun. „Jsme rádi, že se nám každým rokem daří investovat do Slávie nemálo peněz a že se opět o něco přiblížíme plánovanému znovuotevření jejího sálu," říká o projektech starostka města Zdeňka Šepsová.

V rámci prvního projektu, který přijde na více než milion korun, dojde k vybavení sálu a přilehlých prostor stropní konstrukcí, do níž bude možné bezpečně uložit technická zařízení i tepelnou izolaci, které společně budou zajišťovat komfort nejen pro návštěvníky, ale také pro personál.

Na technické zařízení budovy půjde částka 1 720 000 korun. V tomto projektu se bude řešit vzduchotechnika, měření a regulace.

V Dubé dlouhodobě chybí zázemí pro kulturní a společenské akce. Od rekonstrukci Slavie si tak město slibuje obohacení kulturního života. Díky dostatku prostoru bude bývalý hotel moci hostit nejen divadelní představení, ale také plesy, koncerty, zábavy nebo třeba akce typu školní akademie a podobně. „Počítáme s tím, že provoz ve Slavii bude nepravidelný a kulturní akce se tu budou konat nárazově," dodává Šepsová.