Podle její předsedkyně a českolipské starostky Hany Moudré (ODS) by to bylo kvůli velkým pochybnostem nejlepší možné řešení. „Nemůžeme nikde dohledat, jestli předchozí vedení kraje smlouvu podepsalo. V dokumentu jsou velké rozpory, jednotlivé části si odporují. Požadujeme proto vypovězení smlouvy a vypsání nové soutěže," informovala Hana Moudrá.

Jiný názor má ale představenstvo nemocnice složené z lékařů a manažerů zdravotnického zařízení. Obávají se, že by vypovězení smlouvy mohlo znamenat žalobu ze strany CL-Evans, ztrátu dotace a další odklad potřebné rekonstrukce. „Chceme proto dál jednat s firmou CL-Evans," uvedl předseda představenstva a ředitel nemocnice Petr Chmátal.

Protože ale dozorčí rada, která je složená ze zástupců ODS, Starostů pro LK, Změnu pro LK a ČSSD, nemá pravomoc na vypovězení smlouvy, vyvolala jednání valné hromady. Tu tvoří krajští radní za Starosty LK a Změnu pro LK, kteří zastupují jediného akcionáře Liberecký kraj. „Valná hromada se sejde v polovině dubna. Nemocnice ale o zateplení rozhodně nepřijde, nechceme ho už odkládat o další měsíce," ujistil liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

Ať valná hromada rozhodne o vypsání nové soutěže nebo pokračování původního projektu, vše napovídá tomu, že se hejtmanství připravuje na obě varianty.

Krajští zastupitelé odklepli v úterý ve prospěch českolipské nemocnice 50 milionů korun. Ty měli být původně určené na zateplení zdravotnického zařízení, půjdou však „pouze" na opravy. Před výběrem dodavatele je zakázka na realizační dokumentaci pro projekt zateplení.

Kromě toho, že v současnosti rozběhnutém procesu jasněji určí cenu zateplení, by byla při vypsání nové soutěže nezbytným dokladem podle nového zákona o veřejných zakázkách.

Vedení Libereckého kraje před časem pozastavilo původní zakázku na zateplení za zhruba 125 milionů korun. Argumentem k takovému kroku byl posudek pražské společnosti Energy Benefit Centre a.s., kterou si kraj najal. Podle zprávy se vysoutěžená cena zateplení měla vejít pod 100 milionů korun. Zástupce firmy Storing, která původní zakázku připravila, krajský posudek zpochybnil.

V reakci na to vítězná firma CL-Evans nabídla, že půjde s cenou dolů až o 25 milionů korun. Zlevnění chce mimo jiné dosáhnout tím, že zvládne zateplit objekt o pět měsíců dříve, nebo vyjednáním slev na materiálu u dodavatelů.

Českolipská nemocnice potřebuje modernizaci nejméně za 300 milionů korun. Objekty z 80. let minulého století jsou za hranicí životnosti, z fasády opadávají kusy omítky, netěsní okna. Vedení nemocnice proto v minulých letech připravilo projekt, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken tří hlavních budov.

Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybraný byl již i dodavatel. Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans. Kvůli nevyřešenému financování ale práce ani nemohly začít. V závislosti na tom musela nemocnice již třikrát odložit termín čerpání dotace. Po osobní intervenci hejtmana Martina Půty se posunul termín ještě jednou, a to do konce září letošního roku.