Noc v kraji byla klidná, hasiči vyjížděli jen na Hrádecku odčerpat vodu z několika sklepů. Nebylo to ale nic mimořádného, řekl operační důstojník libereckých hasičů. Ráno také na Českolipsku zachraňovali ryby z louky.

Podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové se na Hrádecku v noci rozlil Václavický potok. "Začal na dolním toku ohrožovat dva rodinné domy, a proto byly na místo po půl druhé ráno přivolány tři jednotky dobrovolných, které provedly zapytlování a pročištění ucpávajícího se mostku," uvedla Štrauchová. S ucpanými propustky si ve zhruba stejné době museli poradit i dobrovolní hasiči z Nového Boru na Českolipsku, kteří zasahoval v části obce Arnultovice.

Dnes ráno po 8:30 byli potřební i hasiči z Kamenického Šenova na Českolipsku. "Po vylití tamního rybníka do louky v ní uvízla spousta malých ryb a bylo nutné je posbírat do kádí a vrátit zpět do rybníka," uvedla Štrauchová.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pršelo v Libereckém kraji nejvíc v západní části Jizerských hor. V Hejnicích spadlo za posledních 24 hodin přes 39 milimetrů srážek, v Novém městě pod Smrkem naměřili více než 30 milimetrů. Meteorologové varují před dalším deštěm, povodňová pohotovost platí pro Liberecký kraj až do nedělního večera.