Česká pošta chce neustále snižovat počet svých poboček. Do roku 2025 počítá s tím, že by ze stávajících 3 200 poboček provozovala 2 500 formou franšíz, v rámci projektu Pošta Partner, což jsou pošty provozované třetí osobou. Potvrdil to mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Franšízy už fungují v několika obcích na Liberecku, ne všude jsou ale ochotní se do projektu zapojit. Pro obce by to totiž znamenalo další náklady a komplikace s prostory či zaměstnanci. „Starostové jsou sice ochotní, nabízejí prostory. Problém ale je, že už neumí zaplatit pracovní sílu. Pošta poskytuje pouze paušálně šest tisíc," vysvětlil poslanec Václav Horáček, který se v problematice Pošta Partner už několik let angažuje. „Má pravdu," potvrdil jeho slova Jan Pospíšil, starosta Lázní Libverda, kde Pošta Partner už několik let funguje. „U nás ale vznikla atypická situace. Mohli jsme skloubit poštu s informačním centrem, takže se nám propojily lidské zdroje," vysvětluje. Řada vesnic však informační centra nemá a bylo by pro ně složité hledat člověka, který by si ke svému běžnému úvazku vzal na starosti ještě poštu.

„Byli tady už dvakrát, nikdy jsme ale na Partnera nepřistoupili," sdělil starosta Višňové Tomáš Cýrus. Podle něj by nalezení Partnera v obci bylo komplikované. „Sámošku tady mají Vietnamci, tak si nemyslím, že by na to přistoupili," sdělil už dříve. Podle něj je tamní pošta, přestože se jedná o menší vesnici, dostatečně vytížená, protože má velkou spádovost. Podobně jsou na tom i v Dlouhém Mostě, který se před několika lety také ocitl na seznamu poboček, u nichž plánuje Česká pošta zrušení. „Měli bychom velké problémy i s prostory. Nevíme, zda by pošta mohla zůstat ve stávající budově. Na úřadě místo nemáme," sdělila starostka Běla Ivanová s tím, že už je Česká pošta oslovila. „Vadí mi, že nechtějí sdělit, kolik úkonů se na poště provede. Tvrdí, že to nelze zjistit," dodala starostka, podle které je pošta hodně navštěvovaná. „Pokaždé tam někdo je," potvrdila. Podle ní je v Dlouhých Mostech pošta pro řadu lidí, zejména těch starších, důležitým centrem. Kromě toho se bojí, že by místní přišli o některé služby, jako je například vybírání či vkládání peněz.

Zavření poboček podle Vitíka Česká pošta zatím neplánuje. Podle něj se projekt osvědčil a starostové se sami hlásí. Zájemcům momentálně Česká pošta nabízí finanční motivaci, například v podobě bonusů za rozšíření hodin pro veřejnost. Projekt Pošta Partner funguje od roku 2009. V Libereckém kraji jsou Pošty Partner v obcích Dětřichov, Lázně Libverda, Kunratice u Cvikova, Ralsko, Bedřichov, Nová Ves nad Popelkou nebo Jablonec nad Nisou.