V uplynulých týdnech jsme vám představili návrhy na stavby a urbanistická řešení v České Lípě, které architekt Miroslav Pavljuk vytvořil ve volném čase a pro vlastní potěšení. Jeden z posledních návrhů, které v Deníku ukážeme, se od ostatních v něčem liší. Vznikl na základě objednávky potenciálního soukromého investora.

Příklad odjinud

Přestavba velké chátrající historické stavby na nákupní galerii není myšlenka úplně nová, například v Děčíně podobný projekt již v minulosti vznikl. Tamní citlivá rekonstrukce byla vzorem i pro Pavljuka.

„Ponechal by se původní chráněný objekt a na nádvoří by se vestavěla moderní nákupní galerie. Hodně jsem se inspiroval v Centru Pivovar Děčín," říká Miroslav Pavljuk.

V objektu by měly vzniknout nákupní galerie podle současného vzoru a také prodejna potravin.

Třípodlažní objekt ocelové vestavby se skleněnou střechou by se měl plynule napojit na zbytky původní stavby z konce 17. století. V oblasti jsou již dnes autobusové zastávky a nemělo by chybět ani kapacitní parkoviště. „Na místě bývalých hospodářských budov plánuji dvoupodlažní parkoviště pro zhruba 120 aut," říká Pavljuk.

Podrobnosti celého projektu jsou zatím kusé, vše je ve fázi příprav a není ani jisté, že opravdu vznikne. Pavljuk však naznačuje, že investor o životaschopnosti projektu uvažuje. „Mám od investora povoleno návrh zveřejnit," říká Miroslav Pavljuk.

Potřebujeme další?

„Já nemám kde si tady pořádně nakoupit. Výběr oblečení je tragédie. Pokud chci něco lepšího musím jezdit do Liberce nebo Ústí. Tenhle plán vypadá celkem dobře, líbí se mi, že je to blízko centra města i sídliště, kde bydlím" říká Pavlína Malá z České Lípy.

Zaznívají samozřejmě i opačné názory na využití historické stavby. „Vždycky, když nevíme, co s historickou budovou, stavíme obchoďáky. Dalo by se tam určitě vymyslet něco lepšího, třeba obnovit pivovar a vrátit zašlou slávu Českolipskému trpaslíkovi. Líbí se mi, jak to udělali ve Cvikově," oponuje Robert Pávek, další občan České Lípy.

Tak, či onak, v blízkém horizontu práce na projektu nezačnou, zveřejněná studie se však může stát podnětem k veřejné diskuzi, stejně jako ostatní návrhy Miroslava Pavljuka vystavené zdarma do konce září v galerii českolipského kulturního domu Crystal.

Můžete zde nahlédnou na problematiku českolipských proluk, zanedbaných náměstí nebo třeba městského divadla a venkovního koupaliště. To vše očima místního architekta, který má za sebou již více jak 250 realizovaných projektů a urbanistických řešení po celé republice.