Ať už by se v sobotu 10. září stalo v okolí Sosnové cokoliv, snad vyjma pádu dopravního letadla, všichni by vyvázli maximálně s lehkými oděrkami. Na místním autodromu se konalo setkání všech složek integrovaného záchranného systému, neboli Den s policií.

Tribuny plné návštěvníků se staly svědky mnoha ukázek zásahů, které často braly dech. Hlavně děti nevěřícně sledovaly precizně sehranou činnost policistů, hasičů i záchranářů.

„Já budu hasič, už umím motat hadice," odpověděl pětiletý Honzík na otázku, čím se chce stát, až bude dospělý. „Je holt po tátovi," podotkl takřka dojatě jeho otec, oděný v triku dobrovolného hasičského sboru.

Technika a vojáci

Kromě dynamických ukázek bylo k vidění i plno techniky, kterou složky IZS používají ke své práci. Velký obdiv například budila drsně působící Tatra pyrotechniků. „To je jednotka z Vrbětic, likvidují tam ten muniční sklad," upřesnila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Své místo měla na místě i armáda, která krom vozidel a vybavení informovala o perspektivách vojenské služby potenciální zájemce o profesionální vojenskou službu. Případně ty, kteří by se chtěli stát aktivní armádní zálohou. Její členové jsou povoláváni v případě nenadálých situací a jejich výcvik probíhá formou občasných vojenských cvičení.

Zaměstnavatel je ze zákona povinen na cvičení svého zaměstnance uvolnit. „Já bych velmi rád vstoupil do řad aktivních záložníků, ale můj chlebodárce tomu moc nepřeje. Bylo mi důrazně doporučeno to nedělat," povzdechl si muž obhlížející armádní stánek s tím, že například v Německu prý berou zaměstnavatelé vstup svých lidí do aktivní zálohy jako prestižní záležitost.

Pěna

Největší radost mezi nejmladšími účastníky setkání nakonec vzbudila prostá jarová pěna, kterou hasiči vytvořili na travnaté ploše uprostřed okruhu. Děti v ohromném valu pěny radostně dováděly a vyhazovaly do vzduchu lehké obláčky, který vítr nesl po závodišti. „Ááá, to štípe!" ozývalo se z útrob bílé hmoty, na což pohotově zareagovali hasiči, kteří zájemce oplachovali vodou z cisterny. V parném dni to jistě přišlo vhod.

Smutná událost

Před vystoupením psovodů přišlo oznámení smutné skutečnosti. Dva psi místní jednotky psovodů před nedávnem zemřeli, a jejich nástupci v současnosti procházejí výcvikem. Přesto o ukázku poslušnosti návštěvníci nepřišli. Dva přítomní psovodi a jejich odchovanci předvedli profesionální výkon, což bylo vidět na obličeji figuranta, který přes ochranný oděv okusil stisk vlčáka. Ten dokáže vyvinout tlamou tlak až osm atmosfér.

Program sliboval i ukázku zásahu z helikoptéry, ale k té nakonec nedošlo. „Helikoptéra nemohla přiletět, neboť je v tuto chvíli neplánovaně v pohotovosti," vysvětlil návštěvníkům moderátor.

I přes toto drobné zklamání bylo na stovkách návštěvníků vidět nadšení z vydařeného dne. „Jezdíme s rodinou už asi pět let, děti to baví, vyblbnou se, a my s manželkou máme večer klid," řekl s úsměvem Vladimír Polák z Nového Boru.

Proti těmhle chlapíkům nemáte šanci Den s policií na autodromu v Sosnové.Zdroj: Deník/Jiří Jelínek

Během ukázky činnosti ústecké zásahové jednotky se mohli diváci v Sosnové na vlastní oči přesvědčit, jak rychle může proběhnout zajištění člověka v jedoucím automobilu.

Automobil s řidičem představujícím „toho zlého" projížděl nemalou rychlostí po sosnovském autodromu, náhle zezadu přijela nenápadná dodávka, kterou následovalo označené policejní vozidlo. To se během bleskového manévru dostalo do čela kolony a rychlým vybržděním byl pronásledovaný nucen, sevřen v pomyslných kleštích, zastavit.

Z dodávky během okamžiku vyskákali zakuklenci v šedivých uniformách, kteří muže vytáhli z vozidla, spoutali jej a s neprůhlednými brýlemi na očích jej usadili k sobě do auta. Od začátku akce, do odjezdu zásahové jednotky uběhla minuta.