Zírají, přesvědčují, dávají najevo názor, zvláště teď před volbami jsou všude. Hlavy z plakátů. Mnohé to unavuje, jiným je to málo a podle toho také jednají.

Během noci na včerejšek proběhly dvě takzvané guerillové akce, při kterých neznámí pachatelé upravili podle svého dvě velké reklamní plochy na Českolipsku.

U obce Pihel zmizel mohutný billboard, na kterém starostka České Lípy Romana Žatecká společně s místostarostou Jurajem Ranincem shlíželi na řidiče projíždějící směrem na Nový Bor. „Byl můj a pana místostarosty Ranince. Zadali jsme si jej jako fyzické osoby, protože nejsme spokojeni se stavem českolipské nemocnice," říká starostka České Lípy Romana Žatecká.

„Na obvodním oddělení v České Lípě jsme přijali oznámení o odcizení reklamního banneru s předvolebním motivem o rozměrech 8 m x 2,4 m v katastru obce Pihel," říká policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Romana Žatecká dále uvádí, že jí a místostarostovi Ranincovi byla způsobena škoda 10 až 15 tisíc korun. Bez započtení výroby náhradního plakátu. Ten je prý v tuto chvíli již ve výrobě.

O tom, že plakátový boj není jen doménou lokálních témat, svědčí druhý případ z téže noci, který se stal o několik kilometrů dál v Novém Boru. Velkoplošná grafika nápadně připomínající charakteristické rysy jiného politika, překryla plakát obchodního řetězce. „Ortel? Ne, děkuji!" znělo krátké sdělení, na které stačil jen úzký knírek dotyčného.

Než jej stačil majitel reklamní plochy sundat, viselo toto dílo několik dopoledních hodin na budově, kde byl na včerejší večer naplánovaný koncert kontroverzní kapely vítěze Zlatého slavíka Tomáše Ortela.

Do jaké míry se v obou případech jedná o čirý vandalismus, občanskou iniciativu, či snad předvolební kalkul, se lze jen dohadovat.