Novinářům to v pátrek řekl zastupitel za Změnu a bývalý ekonomický náměstek libereckého primátora Jaromír Baxa. 

„Je zapotřebí začít se otevřeně bavit o tom, v jakém stavu město je, připravit vizi dlouhodobějšího hospodaření města na další roky a začít šetřit na nevýhodných smlouvách v dopravním podniku nebo i v dalších městských společnostech," uvedl Baxa. Pokud to radnice neudělá, je podle něj scénář nucené správy reálný.

Liberec má pověst zkorumpovaného města a je známý svým vysokým zadlužením. Staré dluhy refinancoval vydáním komunálních dluhopisů za dvě miliardy korun, což ročně z jeho rozpočtu odčerpává kolem 170 milionů korun. Přesto si město stále drží rating Aa2 se stabilním výhledem.

Podle Baxy se ale městu příští rok nahromadí odkládané platby za stavby a revolvingový úvěr. „Kritický bude zejména první půlrok. Podle našeho odhadu bude muset město zaplatit do června mezi 150 až 200 miliony korun za odložené splátky z letošního roku a úvěr," uvedl Baxa.

K číslu čtvrt miliardy za celý rok dospěl po odečtení výdajů od očekávaných příjmů. Podle jeho propočtů magistrát bude v příštím roce na provoz, spolufinancování evropských projektů a opravy silnic a budov potřebovat zhruba 1,1 miliardy korun. Dalších 330 až 380 milionů musí zaplatit za splátky dluhopisu a odložených plateb z letošního roku. Příjmy města budou podle propočtu Baxy 1,24 miliardy korun. „Nezapočítal jsem příjmy, co jsou zároveň výdaje," dodal.