„Řediteli byl v souvislosti s procesem výběru nového sídla záchranné služby nabídnut úplatek za to, že bude protěžovat jednoho zájemce. Ředitel tuto skutečnost bezprostředně ohlásil," uvedl pro ČTK státní zástupce Petr Hořín. Mackovík podal trestní oznámení, které doložil nahrávkami svědčícími o korupčním jednání. Tomáš Absolon vlastní pozemek s hangárem, který chtěl údajně prodat kraji jakožto zřizovateli záchranné služby. Kraj o vybudování nového zázemí pro záchranku jedná už delší dobu.

Změna se hájí

Změna se od kauzy důrazně distancuje. Absolonovi proto vrátila i sponzorský dar ve výši třicet tisíc korun.

„Změna s okamžitou platností vrací sponzorský dar, který by mohl být spojován s možným korupčním jednáním. Důvodem je především neslučitelnost s programovými postoji a zásadami našeho hnutí," řekl lídr Změny pro Liberecký kraj Jan Korytář. Navíc zástupci Změny prohlašují, že šlo o cílenou provokaci ze strany Mackovíka, jak zdiskreditovat Změnu i svoji nadřízenou, krajskou náměstkyni Zuzanu Kocumovou (Změna). Jednoduše řečeno, Mackovík se prý uplácení chopil a podle Změny záměrně tlačil na Kocumovou, aby hangár podpořila. „Ve chvíli, kdy se nedávno jednalo o mém odvolání z funkce na krajském zastupitelstvu, což navrhli komunisti, jsem se dozvěděla, že už volala některým členům našeho koaličního partnera (Starostové pro LK) šéfka komunistů Lysáková s tím, že tady je nějaká velká pecka, že je tady nějaká korupce, tak aby si rozmysleli, jak budou hlasovat," uvedla Kocumová.

Změna se přitom dlouhodobě staví proti korupci a lpí na důvěryhodnosti. „A jak tu důvěryhodnost rozbijete? Tím, že se na Změnu pokusíte vytáhnout kauzu," řekl zastupitel Jaromír Baxa (Změna).

Podle Baxy je klíčové, že Mackovík Kocumové neustále předkládal materiály, které stranily hangáru, aby ji pak mohl napadnout. Proti tomu se ředitel záchranky důrazně ohradil.

„Zvažuji trestní oznámení na Změnu, která podle mne poškozuje mé dobré jméno, a to měsíc před volbami. Všechno překroutili, bylo to přesně obráceně," uzavřel Stanislav Mackovík. Deník bude vývoj ohledně popsané situace i nadále sledovat.