„Postupovali jsme zcela legálně v souladu se živnostenským zákonem. Nikde není stanoveno, že penziony pro seniory na komerční bázi jsou nelegální. Již v roce 2007 se ombudsman dotazoval ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva práce a sociálních věcí, zda je možné poskytovat služby seniorům i komerčně nebo jen registrovaně podle zákona o sociálních službách. Z vyjádření obou ministerstev tehdy vyplynulo, že jsou přípustné obě varianty, ale že bude snaha o sjednocení názoru na tuto problematiku. Opakovaně se to řešilo v roce 2013, přičemž do dnešního dne ke změně žádného souvisejícího zákona nedošlo," brání se Kohoutová.

TÝRÁNÍ NEPOTVRZENO

Přesto teď policejní vyšetřování běží, podle státní zástupkyně Atrium zákon o sociálních službách porušilo. Ředitelka penzionu pro seniory se tak chce bránit, stejně jako se ohrazovala proti zprávě současné ombudmanky Anny Šabatové.

Ta se svými kolegy provedla prohlídku penzionu v létě 2014. V kontrolní zprávě pak uvedla, že by lidé neměli do tohoto zařízení dávat své příbuzné. „V rámci kontroly jsme odhalili, že klienti jsou dehydrovaní, nehlídá se jejich váha, mohou být podvyživení. Léky podává nekvalifikovaný personál, který sám rozhoduje o jejich dávkování či odejmutí," uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Klienti prý také byli na pokojích v noci zamykáni, v budově chyběl výtah a podobně.

„Spousta věcí, které ve zprávě jsou, je hodně laicky napsaná, argumenty jsou na vodě. Fungujeme tady už čtyři roky a za tu dobu jsme neřešili žádnou stížnost. Protože tu máme 90% lidí, kteří pobírají příspěvek na péči, tak sem chodí průběžné kontroly a nic neodhalily," bránila se tehdy se Kohoutová. A policejní vyšetřování, které se podněty na omezování osobní svobody prověřovalo, rovněž nic nepotvrdilo. Nedostatky nezjistil ani krajský úřad, který vedl s Atriem správní řízení. To už před časem podalo žádost o registraci, která se nyní vyřizuje. Penzion by ji měl dostat na podzim.