Téměř na rok přesně od mačetového útoku se v Novém Boru ukázali muži kolem Tomáše Vandase z Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Zatímco loni s ním přes město pochodovaly stovky jeho příznivců a v ulicích duněla hesla Čechy Čechům a Romové do práce, tentokrát jeho přítomnost na náměstí Míru nevzbudila v Novoborácích ani trochu zájmu. Kromě policistů a novinářů postával v okolí už jen hlouček místních Romů.

Tomáš Vandas zavítal v pátek do Nového Boru a České Lípy v rámci krajské předvolební kampaně. „Nejsem překvapený, na Zemana a Bobošíkovou také lidi nechodí. Jsou na tom ještě hůř než my," prohlásil Tomáš Vandas, když akci výrazně předčasně ukončil.

Na dotaz, zda v Boru s ohledem na loňské události nečekal vyšší návštěvnost, Vandas reagoval: „Mnoho lidí má vůbec obavu na náměstí přijít. Podívejte, támhle stojí hlouček lidí (pozn. redakce: jednalo se o policisty v civilu), přišli by blíž, ale raději čekají a jen se na nás dívají."

Bezpečnostní opatření

Nahlášený mítink DSSS provázela bezpečnostní opatření. Jejích příprava podle novoborského starosty Jaromíra Dvořáka trvala tři týdny. Na náměstí byl antikonfliktní tým i policisté v civilu. Kvůli možným šarvátkám dostali při pátku volno i pracovníci veřejné služby, kteří pro město mimo jiné uklízí v ulicích.

„Řekli nám, že máme jít domů a že si to příští týden musíme napracovat," uvedl jeden z přihlížejících Ro­mů.

Ve sklářském městě se vyhrotily vztahy mezi majoritou a místními Romy po brutálním mačetovém útoku v baru Pivní pomoc, k němuž došlo loni na začátku srpna. Na jeho začátku byl konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy, nato ji mladíci měli začít vulgárně urážet. Hosté se servírky zastali a mladíky vyvedli. Krátce poté vtrhla do baru pětice Romů s mačetami a obušky. Po jejich několikaminutovém řádění zůstali na zemi ležet tři vážně zranění muži.

Čtyřem z pěti útočníků hrozí 15 až 20 let za mřížemi nebo až výjimečné tresty. Čelí obvinění ze zločinu ukončeného ve stadiu pokusu. Třem z obviněných rovněž přitíží, že útok spáchali na dvou a více osobách. Poslední z pětice je stále na útěku.

V reakci na mačetový útok svolaly matky z Nového Boru pokojnou demonstraci, na níž více než tisíc lidí odsoudilo násilí. Do sklářského města ale přivedl i příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Strana ve městě uspořádala pochod a shromáždění. Na bezpečnost v ulicích také několik měsíců museli dohlížet policisté z pořádkové jednotky. Život v Novém Boru se postupně vrátil do klidných kolejí.

I v České Lípě se na mítink DSSS přišli „podívat" převážně policisté v civilu.